Bilpleiekongen.no - Norges største nettbutikk innen bilpleie
Slik vasker du bilen riktig med høytrykk
Det å vaske bil er en relativt enkel sak, eller det kan være en hel vitenskap om du vil. Når jeg vasker bil er det en kombinasjon mellom et nødvendig onde og en avkobling fra hverdagens mas og tjas. Jeg vasker alltid med høytrykk, ikke nødvendigvis fordi

 

Skum gjør bilvask artigere

 

Når du først har investert i en høytrykkspyler er skumkanon en liten tilleggsinvestering som øker nytten av å vaske med høytrykk betraktelig. Og da mener jeg skumkanon og ikke “såpelegger” som ofte følger med høytrykkspylerne. (Jeg har aldri forstått poenget med denne). En skumkanon legger tykt skum, som “klamrer” seg fast til alle vertikale flater. Dette gir den virkning at såpen får tid til å løse opp skitten, slik at når du kommer med kraften fra høytrykkspyleren, vil du faktisk vaske bort skitten og ikke bare spyle av “topplaget”.

 

Slik velger du riktig spyler

 

Glem bar eller trykk, det er vannmengden som er viktig. Hvor mange liter leverer spyleren i timen? De fleste “billig-spylere” leverer rundt 4-450 liter i timen, mens skal du ha en som vasker godt bør du opp i minimum 5-600. Og jeg skal fortelle deg hvorfor:

 

En høytrykkspylers “værste fiende” er luft. Trykket i spyleren har du i enden av dysa, deretter starter luftmotstanden å “drepe” trykket. Jo mindre vann, desto raskere blir trykket drept. Jeg anbefaler derfor 550-600 liter i timen, men et minimum bør være 500 l/t.

 

Vask i bredden

 

 

Dette høres kanskje litt rart ut, men det jeg forsøker å si litt det samme jeg har vært inne på over. Når vi vasker bil er det ikke først og fremst trykket som er viktig, samtidig som trykket er viktig. Der ble kanskje forvirringen total? Jeg skal forsøke å oppklare forvirringen.

 

Som nevnt er trykket produsenten oppgir for høytrykkspyleren omtrent det oppgitt ved dysen, hvor åpningen er 0,8 mm. Dette er en så liten åpning, at det er helt upraktisk (og skadelig) å vaske bilen med. Du har kanskje hørt at du skal holde god avstand når du vasker bilen med høytrykk? Dette gjør vi for å få nok spredning på strålen og dermed få fordelt trykket.

 

En annen og smartere måte å fordele trykket på, er å bruke en dyse som gir bredere spredning. Ved å bruke en dyse med 60 graders spredning, vil du få god fordeling av trykket, og du kan holde en avstand som gjør at luften ikke “tar livet av” trykket. Du vasker altså trygt med samtidig som du opprettholder et godt trykk.

 

Slik vasker du bilen med høytrykk

 

Jeg vasker som sagt stort sett bil i en kombinasjon med høytrykk og bøttevask, og det er denne metoden jeg vil ta deg gjennom her nå. Når jeg sier “stort sett” betyr dette at det kan være dager jeg kun skummer og spyler. Bilen blir da 90% ren og god nok for neste tur. Grunnen til at vi bør ha berøringsvask i tillegg til høyttrykk, er for å kunne fjerne den statiske hinna som blir liggende igjen på bilen. Den sitter ikke hardt, men det må berøring til for å fjerne den. Selv på en godt vokset bil.

 

Jeg starter med å finne frem det jeg skal bruke i tillegg til spyleren selvsagt. Dersom bilen er svært skitten, bruker jeg alltid avfetting. Jeg velger en avfetter som emulgerer (blander seg) med vann. Ikke alle avfettinger gjør dette, så dette må du ta hensyn til når du bruker avfetting. Jeg forklarer i selve prosessen senere. Deretter har jeg en god skumsåpe for skumkanonen, bøtte og bøtteshampo, samt en god vaskehanske. Noen foretrekker svamp, og det er helt OK.

 

Avfetting

 

Før jeg setter inn nedre del (under vinduer) med avfetting, spyler jeg bilen godt med høytrykksspyleren, for å fjerne alt løst bøss. Dette kan jeg gjøre fordi jeg bruker en avfetting som emulgerer. Jeg bruker WashKing WET Degreaser som enkelt emulgerer med det vannet som ligger på bilen. Mange andre avfettinger på markedet har ikke denne effekten, og den petrobaserte avfetteren vil i såfall legge seg som en hinne utenpå vannet, og få minimal effekt. Dersom du er usikker, eller vet du har en avfetter som ikke emulgerer, får du best effekt ved å legge avfetteren utenpå tørr skitt.

 

Legg alltid avfetting nedenfra og opp, og husk felgene.

 

Skum

 

La avfetteren få virke 2-3 minutter før du legger skum utenpå avfettingen, og over hele bilen. Legg også skum nedenfra og opp.

 

Høytrykkvask

 

Spyl alltid nedenfra og opp når du vasker bil med høytrykk

 

La blandingen av skum og avfetting få lov å virke i noen minutter før du starter å vaske med høytrykk. Og her er det viktig å vite at nå skal du vaske, ikke skylle. Dette er to forskjellige ting.

 

Når vi vasker med høytrykk, så kombinerer vi trykk og vann fra høytrykkspyleren, med såpe og kjemikalier som ligger på bilen. Derfor spyler vi alltid nedenfra og opp. Slik får du full effekt av såpen på bilen og kraften fra høytrykksspyleren. Dersom du starter ovenfra, som mange anser som naturlig, vil du miste denne effekten ved at vannet renner ned i såpa og nøytraliserer denne før trykket kommer.

 

En annen fordel ved å spyle nedenfra er at du åpenbart ser bedre hvor du vasker og unngår “helgedager”. Vask kun ett og ett panel av gangen. F.eks. en dør, en skjerm osv. Dette gjør at du har god kontroll på hvor du vasker.

 

Når du høytrykkvasker er det ideelle å ha en bredde på strålen på ca. 30-40 cm. Mange spylere på markedet leveres kun med 30 eller i beste fall 40 grader dyse. Mitt råd er at du bytter til 60 graders dyse. Dette gir deg bedre vask med den spyleren du har, samtidig som du beholder skånsomheten ved at kraften fordeles som nevnt tidligere.

 

Spyl bilen

 

Når du er ferdig med å høytrykkvaske vil du se at det ligger rester av såpe her og der. Spyl derfor bilen en ekstra gang. Denne gangen kan du spyle ovenfra og ned, da målet med denne spylingen kun er å fjerne kjemikalierester.

 

Berøringsvask

 

Vask Bilen med svamp og såpe

 

Nå er tiden inne for å få frem bøtta og en god vaskehanske eller svamp. Formålet med denne vaskingen er kun å fjerne den statiske hinnen, så denne runden går raskt. Vask ett og ett panel, og når vi vasker med svamp/ vaskehanske vasker vi ovenfra og ned. Dette skal være/ er like lett som å tørke støv av bolen. Pass på at du tar mye såpevann i hansken/ svampen og dypp ofte i bøtta. Det er viktig at det glir lett over panelet.

 

Skyll godt og lenge og litt til

 

Såpevann må ikke bli liggende igjen på lakken. dette kan skape stygge flekker, som kan være vanskelig å bli kvitt. Skyll derfor godt. her kan du faktisk med fordel bruke lavtrykk. Dvs. kun hageslangen.

 

Tørk alltid bilen

 

Det er en god vane å tørke bilen etter vask. Dette hindrer at det kan komme vannflekker eller skjolder i lakken, noe som ikke ser pent ut på en nyvasket bil.

 

Tips

 

En glatt overflate fester ikke skitten seg til. Jeg bruker nesten alltid en hurtigvoks eller en sprayforsegler etter vask. det er mange typer på markedet, og de siste årene har det kommet flere typer som skal brukes på våt bil. Dette betyr at du i realiteten bruker “ingen tid” til å gi bilen et beskyttende lag, da du uansett skal tørke til slutt.

 

En bil som er vokset vil ikke skitten feste seg så lett til, og man kan da, som jeg nevnte innledningsvis, enkelte ganger slippe unna med berøringsfri skumvask. Uansett er det alltid raskere og enkelere å vaske en bil med god beskyttelse.

 

Noen forholdsregler

 

  • Stå aldri i sola og vask bil
  • Pass på at karosseriet er avkjølt (dersom den nettopp har stått i sola)
  • Ikke la avfetting eller såpe tørke på lakken. Om du er uheldig, legg på mer såpe/ avfetting før du spyler
  • Tørk alltid bilen med et mikrofiberhåndkle etter vask