Hvordan velge riktig felgbørste for dine felger?

Hvordan velger du egentlig felgbørste til dine felger? Er det bare å ta den første og beste? Er dyr eller billig best? Valg av riktig felgbørste, eller kanskje børster, kan være like viktig som valg av riktig felgrens.

Du har nettopp kjøpt deg et fint sett med skinnende nye felger, eller kanskje en helt ny bil, med felger som utgjør selve smykket på bilen. Bruker du da din gamle, gode felgbørste, eller velger du en som er tilpasset dine nye felger? Målet er selvsagt å holde felgende skinnende rene, og gjøre jobben så effektivt som mulig.

Men hvilken felgbørste som er best for dine felger kan virke vrient å finne frem til. Vi har testet en rekke felger, for å se samsvar mellom effektivitet og skånsomhet. Vårt valg for den beste felgbørsten for de aller fleste felger er Muc-Off Felgbørste.

Det som gjør at vi faller på denne som vår anbefalte felgbørste er vurderinger som om den lager riper (Er harde deler beskyttet), hvor godt ligger den i hånden, gripe-evne ved våt/ såpete tilstand, varighet på bust og effektivitet og tilgjengelighet for rengjøring av eiker, bolter, indre felg og til slutt sammenheng mellom kvalitet og pris.

Trenger du flere felgbørster?

Hvordan velge riktig felgbørsteMuc-Off felgbørste er vår anbefaling dersom du bare skal ha en felgbørste. Dette betyr ikke at det er den eneste felgbørste du bør ha, og det er slett ikke sikkert dette er den riktige felgbørsten for dine felger. Er du opptatt av å ha rene felger til enhver tid, trenger du antakelig flere felgbørster.

Felgbørsten fra Muc-Off er av gjennomgående god kvalitet, men den er også en «gjennomsnittlig» felgbørste, i den forstand at den ikke er for stor, og ikke for liten. I enkelte tilfeller kan dette være synonymt med at den ikke er stor nok, eller at den ikke er liten nok. Dette er våre favoritt felgbørster:

Muc-Off Wheel & Component Brush
FelgbørsteSom nevnt er dette vår «ene favoritt» på bakgrunn av en god all-round ytelse, er god å holde, med et mykt gripehåndtak som ikke glipper. 2 sløyfer av bust som gir gode rengjøringsegenskaper av legerte felger, uten fare for at metallbiter kan skade. Og busten myk nok til å ikke å skade lettmetallfelger. Muck-Off sin felgbørste er også litt lenger enn andre i denne «kategorien», noe som gjør den enkelre å komme til på indre felg med. Felgbørsten er også rimelig, sammenlignet med mange av sine konkurrenter. Her får du mye kvalitet for pengene.

Meguiar´s Ultra Safe Wheel Spoke
FelgbørsteDette er vår lengste felgbørste med en hodelengde på rundt 20cm. Her har vi ikke noe problem med å nå den indre felgen, og vi kan bøye børsten slik at vi enkelt kommer til bak eikene. Dersom du har stor avstand mellom eikene, f.eks. 3-5 eiker, er nok dette en perfekt felgbørste for deg. Busten er noe stivere enn busten i Muc-Off sin felgbørste. Dette er ikke noe problem for de fleste felger, men dersom du har ekstra delikate felger, skal du ikke velge denne børsten. Busten kan rett og slett bli for stiv.

Mikrofiber Felgbørste
Mikrofiber FelgbørsteDette er en av de mest skånsomme felgbørstene på markedet, som samtidig har en imponerende effekt. Ved å utnytte egenskapene som finnes i mikrofiber, kombinert med den super myke overflaten, er dette en perfekt felgbørste for deg som virkelig har delikate felger, som du ønsker å være så skånsom som mulig mot. Denne viser ikke antydning til skade på noen type felg!

Swissvax Wheel Brush
I den andre enden av skalaen finner vi Swissvax. Dette er ofte detailerens drøm, og priset mye, mye høyere enn f.eks. turtle. Når det er sagt, kommer ikke denne felgbørsten så galt ut prismessig. Dette er en skånsom felgbørste, som er konstruert for å lett hjelpe til, der det er nødvendig. Felgbørsten fra Swissvax er best egnet til å hjelpe til på fremsiden, og litt mellom eikene. Denne børsten er helt uegnet å rengjøre indre del av felg.

Autoglym Hi-Tech Wheel Brush
Autoglym FelgbørsteDette er vel den mest varige og solide børsten vi har testet. Det er også den dyreste felgbørsten vi har, men kanskje ikke i bruk. Kvaliteten er så gjennomført god, at du har denne børsten i mange, mange år. Dette er en bøste som tåler de tøffeste, syrebaserte felgrenser, uten at det forringer kvaliteten på børsten. Børsten er meget skånsom mot underlaget, og alle deler er laget i plast, slik at du ikke kan være «uheldig» å skade flegne med andre deler av børsten. Dette er faktisk den beste børsten for å rengjøre bolter og boltehull. Passer ferfekt. Du kommer lett til mellom eiker og på fremsiden av felgen. Indre felg er vansklig å nå med denne børsten.

Hvilken felgbørste passer best til dine felger?

FelgbørsteSvaret er selvsagt avhengig av hva slags felger, og utformingen/ antallet på eikene. Hvis du har virkelig store, brede lettmetallfelger (18 «+) så vil du nok ha mest glede av Muc-Off sin felgbørste, eller kanskje Meguiar´s dersom du bare har 3-4 eiker. Tenker du at Muc-Off sin blir for kort, skal du gå for Meguiar´s sin. Det du skal tenke på, er at jo lenger børsten er, jo mer fleksibel blir børsten i tuppen, og det kan noen ganger være et problem.

Hvis du har krom legerte felger vil du sannsynligvis finne en annen børste enn den fra Muc-Off. Et godt alternativ vil da være Turtle sin ultra skånsomme, men effektive mikrofiber felgbørste. Denne er like skånsom mot felgene dine, som en mikrofiberklut er mot lakken din. Mikrofiberhetten kan også taes av og vaskes i maskin, slik at du alltid har en helt rent utgangspungt.

Dersom du vasker felgene sjelden, eller vasker andres biler, som blir vasket alt for sjelden, er du kanskje avhengig av en syrebasert felgrens for å få det helt rent, f.ewks. Autoglym Clean Wheels. Denne løsner selv det mest fastbrente, gulbrune bremsestøvet, men den «spiser» også de fleste felgbørster. Her skal du velge Autoglym Hi-Tech Wheel brush, som du vil ha glede av i mange år.

Konklusjon

For en gjennomsnittlig størrelse 15-17 «av god kvalitet lettmetallfelg, ville vi valgt Muc-Off sin børste som vår hovedbørste. Kanskje også som den eneste vi trenger. Uansett vil det som regel være riktig å starte med denne, og kanske supplere med en spesialbørste, dersom du ser det er behov for dette. Det er faktisk sjelden spesialbørstene er egnet for hele felgen.

Husk å legg en god felgvoks eller felgforsegler til slutt. Ta en titt på denne testen, hvor vi holder felgene rene – uten å vaske de. Bar fordi vi har lagt riktig felgbeskytter på felgen.