Vaskeanvisning for mikrofiberkluter, håndklær og pads

Vaskeanvisning for Mikrofiber til bilpleie er kanskje viktigere enn mange tror. Du tenker kanskje at en klut er en klut, eller at mikrofiber er mikrofiber, og at dette vaskes bare sammen med annet tøy i riktig farge? Så enkelt er det faktisk ikke, samtidig som det slett ikke er noe «hokus pokus». Her er våre 5 tips til godt mikrofiber vedlikehold.

1. Hold orden i farvene

Hvordan vaske mikrofiberMikrofiberkluter kommer i alle regnbuens farver. Dette er for å enklere skille kvalitet og bruksområde. Pass på at du ikke blander bruksområder. F.eks. kluter du bruker til felg vil vi ikke ha opp på lakk og andre ømfintlige steder.

Mikrofiber klutene er dessuten bygd opp forskjellig. Noen er strikket, andre er vevd, og de er kanskje vedt i vaffel-mønster eller et rute-mønster, for å best passe til den oppgaven de er tiltenkt. Det er også store forskjeller i mikrofiberne på hva de er tiltenkt, og ikke minst kvalitet.

Ikke la mikrofiberklutene ligge for lenge fulle av polish, voks eller andre kjemikalier. Dette kan påvirke mikrofiberne. Skill sterke farver før du vasker, ellers vil alle klutene ende opp i samme brun-grå farve. Dette har imidlertid ingenting å si på kvaliteten.

2. Vask på 40°C

Vask mikrofiber i 40 graderI produksjon av mikrofiber brukes det høy varme, og man ødelegger derfor ikke mikrofiberne ved å vaske på høy varme. En mikrofiberklut består derimot ikke alltid kun av mikrofiber, men iblandet andre materialer tilpasset bruksområdet. Derfor kan det variere noe, hvilke temperaturer som gjelder fra produsentens side.

Som oftest står det 60°C på vaske-anvisningen fra produsenten, men i «vår verden» er det faktisk ikke behov for å vaske så varmt. Min anbefaling er å alltid vaske på 40°C, slik unngår du også unødig krymping, som kan gjøre kluten eller håndkleet litt stivere.

Mikrofiber vaskemiddel3. Bruk spesialsåpe

Ved å bruke en spesialsåpe for mikrofiber i bilpleie industrien, vil du ikke bare ha en såpe som gjenoppretter og tar vare på mikrofiberne. Du har også en såpe som er fremstilt spesielt med tanke på å løse opp polishrester, voks og poleringsoljer. Dersom du ikke får dette ut av mikrofiberfilamentene, kan dette påvirke kvaliteten i mikrofiberkluten, og du har i realiteten en mikrofiberklut som ikke leverer hva den er konstruert for.

4. Ikke bruk skyllemiddel

Tørr mikrofiber i bevegelse blir positivt ladet. Alt støv er negativt ladet. Dette betyr, som alle av oss som fulgte litt med i fysikktimen forstår, at støvpartikler blir tiltrukket tørr mikrofiber i bevegelse. Dette er grunnen til at mikrofiber er så fenomenal til å tørke støv med. I våt tilstand har ikke mikrofiber denne effekten.

Denne egenskapen er også vesentlig for en god «finishing» klut innen bilpleie. For at vi ikke bare skal skyve polish- eller voks- restene rundt på lakken, er vi avhengig av en mikrofiberklut med gode elektromagnetiske egenskaper.

Dersom du bruker skyllemiddel når du vasker mikrofiber, tetter du disse små mikro-filamentene, som er hele årsaken til den elektromagnetiske effekten. Men gjør du en bommert, er det ikke over og ut med kluten for det. Det er faktisk så enkelt som at du bare vasker kluten 2-3 ganger uten skyllemiddel, så er den OK igjen.

5. Unngå tørketrommel

Beste måten å tørke mikrofiber klutene, håndkledene og vaskehanskene på, er ved å la de luft-tørke innendørs. Innendørs fordi vi vil unngå at det kommer luftbårene elementer og fester seg i mikrofiberen, som vi så kan være uheldig å skade lakk eller annet med.

En tørketrommel vil «overlade» mikrofiberne, slik at kluten blir enormt statisk, og nesten umulig å jobbe med. Men igjen, den blir ikke ødelagt om du gjør en feil, det er bare å vaske den igjen, eller i dette tilfelle er det bare å skylle den, for å «utlade» den igjen.

For å oppsummere hvordan du vasker mikrofiber, kan vi si det enkelt slik:

  1. Skill farvene
  2. Vask på 40°C med spesialsåpe for mikrofiber. NB! uten bruk av skyllemiddel
  3. La mikrofiber luft-tørke innendørs

Et tips til «livslang» bruk av mikrofiberkluter

Som du kanskje ellerede vet, skal du ikke bruke samme mikrofiberklut over alt. Til dels fordi de er konstruert til helt forskjellige formål. F.eks. er ikke Diamond Perl Tørkehåndle egnet til å tørke av polish eller voks, da den kun er designet for å suge mest mulig vann, på kortest mulig tid. Mens et Miracle Dryer Tørkehåndkle derimot, også er godt egnet til å tørke av polish og voks.

En spesialklut for å tørke av voks, er også meget godt egnet til å tørke av polish og lakkrens eller compounds. En slik klut er også meget godt egnet til å tørke av felgvoks eller cleanser/ prewax på felger.

La derfor mikrofiberklutene «gå gradene»
En god mikrofiberklut kan med fordel jobbe seg ned i gradene. Dvs. en god voksklut, kan etter en tid «degraderes» til polishklut, deretter felgvoksklut og kanskje til slutt ende opp som den stakkars kluten som tørker av dekkfornyeren, eller tørker av motor-vasken.

Slik vil du ha gode mikrofiberkluter, til sine formål i mange år!

Hva er det som gjør mikrofiber så spesielt?

Mikrofiber får du i et enormt stort pris-område. Fra 10-300 kroner. Så hvorfor kan du ikke bare bruke kjøkkenkluten kjøpt på Rema?

Ta en titt på denne filmen, så kanskje du blir litt klokere!