Hvordan vaske pads og poleringsputer

Poleringsputer til maskin er en viktig investering, som er like avgjørende som polishen du velger. Pute og polish skal sammen løse de oppgaver du står ovenfor. Blir putene rengjort feil, eller ikke rengjort i det heletatt kan de miste effekten delvis eller helt. Og du vil oppleve at polishen «ikke gjør jobben» mens det i realiteten er puten som har mistet sin effekt.

Ved å ta godt vare på poleringsputene vil du dessuten oppleve at du kan ha putene i lang, lang tid. Og faren for feil behandling eller at en pute med gamle, harde polishrester skal lage riper er minimal, eller ikke tilstede i det heletatt.

Rengjør poleringsputene umiddelbart etter bruk

Det å rengjøre poleringsputene er en enkel prosess, og går mye raskere om du gjør det umiddelbart etter du har polert. Ved å gjøre putene rene umiddelbart er det dessuten mye enklere å få ut alle polish-, lakk og oljerester. Er du profesjonell og jobber med å polere biler daglig, kan det være lønnsomt å investere i en pad-washer. Med en pad-washer rengjør du putene på sekunder, og de er umiddelbart klare til bruk.

En padwasher klarer derimot ikke å rengjøre putene 100%. Du vil klare tett opp mot 100%, men du klarer ikke å fjerne alle oljer og pigmentrester. Du bør derfor av og til bruke vaskemaskinen for å få putene helt rene, en gang i mellom.

Riktig valg av rengjøringsmiddel

Når du rengjør dine poleringsputer er det viktig at du bruker en spesialsåpe, som er laget for å løse opp poleringsoljer og polishrester. Chemaical Guys Pad Cleaner er vår soleklare favoritt for skum-pads. Et annet meget godt alternativ er WashKing Pad Cleaner som også egner seg godt til lammeull- og mikrofiberputer.

med-borste2-400x388Pads som inneholder voks eller polish kan kreve at du skrubbe dem ut med en børste. Å la voks ligge for å herde inne i skummet er ikke et alternativ, da det kan ødelegge din pad helt. Dersom putene er ekstra tilgriset av f.eks. pigmenter etter en behandling av bil uten klarlakk, kan det lønne seg å legge putene i bløt. Ta 3-4 korker med Chemical Guys Pad Cleaner eller WashKing Pad Cleaner i en bøtte hvor du har 7-8 liter vann. La de ligge i bløt 30-60 minutter før du vasker de for hånd eller i maskinen.

Ikke bruk tørketrommel

Når du vasker i maskin må du passe på å enten kutte ut sentrifuge, eller sette de ned på laveste hastighet (helst ikke mer enn 800 omdr.). Dette er for å hindre at putene blir revet i stykker av tyngen. Når de fylles med vann blir de ganske tunge, og sentrifugen kan før til at de revner eller at borrelås løsner.

stativ2-400x225Putene kan heller ikke tørkes i tørketrommel. Det beste alternativet er å legge de på et tørkestativ, hvor de vil tørke helt i løpet av få timer.

Les også hvordan du tar vare på dine mikrofiber kluter og håndklær.