Hvordan vaske bilen hjemme om vinteren

For mange av oss får vi et skikkelig dilemma, når det gjelder å vaske bilen om vinteren. Vi vet hvordan salt, veistøv og annen skitt påvirker og bryter ned lakk, kanaler og bremser. Og vi er klar over hvordan vaskemaskinen på bensinstasjonen sliter og skader lakken. Så da står vi der da, og må velge mellom 2 onder. For vi kan vel ikke vaske bilen selv i kuldegrader? Eller kan vi det?

Du kan faktisk fint vaske bilen ned mot -10 °C, eller til og med kaldere enn det!

Slik vasker du bilen bilen hjemme om vinteren – helt ned mot 10-15 kuldegrader!

Det er 2 grunnleggende faktorer som avgjør når du skal vaske bil om vinteren:

 • Når bilen er skitten
 • Når det er varmt nok.

Eller for å avlive en liten myte; når det ikke er alt for kaldt. Du kan fint vaske bilen ned til  10-15 kulde grader, ved å ta noen enkle forholdsregler.

Så lenge det er rundt null og varmere, er det bare å vaske slik du pleier. Beveger det seg under dette, og ned mot 10-15 blå, bør du tenke på følgende før du starter:

 • Kjør bilen varm, før du starter å vaske
 • Smør opp lister med silikon eller et spesialmiddel for gummi. Dette trekker ofte bedre inn i gummi-listen og mykner/ bevarer bedre enn silikon.
 • Sett inn låser med en liten dråpe olje
 • Kjør gjerne bilen varm igjen etter vask

Slik vasker du bilen om vinteren hjemme 

Dette trenger du:
2 vaskebøtter med rist, mikrofiber vaskevott (unngå svamp om vinteren), bilshampo med voks, avfetting/ forvask, tørkehåndkle og helst en god, fleksibel våtskrape og en hurtigvoks/ sealer.

Prosess:

 1. Vask bilen om vinterenFyll begge bøttene 2/3 fulle med varmt vann. Så varmt du klarer å ha hendene ned i. Varmere vann bryter ned salt- og asfaltrester lettere enn kaldt vann, og er selvsagt mer komfortabelt å vaske med i kulda.

Den ene bøtta skal du bare ha vann i, den andre tar du i såpe etter anvisningen på flasken. Det er ikke nødvendig å ha mer enn anbefalt dosering. Riktig dosering sparer produkt, og gir deg faktisk også den beste rense-evnen. Her bruker vi en superkonsentrert bilshampo fra Autoglym, og vi trenger kun 3 korker shampo til så stor bøtte vi har her (18 liter).

 1. Dersom bilen er svært skitten/ lenge siden vask, sett den inn med avfetting på nedre del. Unngå avfetting dersom det ikke er absolutt nødvendig. Avfetting tærer mer på beskyttelsen på bilen, enn såper. Velg derfor en avfetting som er mest mulig skånsom mot voks. Eksempler på dette er Turtle Extreme Prewash-T og Selaclean Avfetting.
  Viktig: La avfettingen få tid til å virke noen minutter, men den må ikke tørke. Legg avfetting nedenfra og opp.
 2. Legg såpe over hele bilen, utenpå avfettingen. Bruk en lavtrykksprøyte for å legge såpen på bilen. La også såpen få et par minutter til å virke, men må ikke tørke.
 3. Spyl bilen grundig med høytrykk eller bare vanlig hageslange. Ta for deg ett og ett panel, og spyl nedenfra og opp. Slik ser du også tydelig hvor du har spylt, og du unngår lettere «helligdager».
 4. Etter spyling, er vi kvitt den verste skitten, og vi er klar til å vaske for å fjerne salt og asfaltrester. Vi vasker bilen på følgende måte, med vaskevotten:
  • Dypp vaskevotten i bøtten med såpevann og vask øverste del av et panel. Vask ovenfra og ned.
  • Dypp deretter vaskehansken i bøtten uten såpe, og gni den mot risten i bunn for å fjerne alt bøss/ smuss
  • Dypp den så i bøtten med såpe, for å tilføre nytt, rent såpevann. Vask nå nederste del av samme panel, ovenfra og ned
  • Skyll så i bøtte med rent vann, gni mot rist og dypp i rent såpevann igjen før du vasker øverste del av neste panel. Fortsett slik rundt hele bilen.
  • Husk felgene! Slik velger du riktig felgbørste.
  • Dersom det er veldig kaldt, kan det lønne seg å skylle bilen ofte, for å hindre at is bygger seg opp
 5. Spyl bilen grundig, slik at den blir helt fri for såpe når du er ferdig vasket.

Tilsett ekstra beskyttelse ved behov

Ved hver 4-6 vask bør du tilsette litt ekstra beskyttelse. Dette vil selvsagt beskytte mot salt, veistøv og andre forurensinger, men det vil også gjøre det mye lettere å holde bilen ren. En god beskyttelse eliminerer nesten behovet for avfetting, fordi skitt og smuss ikke fester seg så lett.

De fleste hurtigbeskyttelser, enten det dreier seg om voks baserte eller syntetiske sealere, kan/ skal påføres på våt bil. Dette betyr at dette egentlig ikke tar mer en ett minutt ekstra.

Her bruker vi CarPro HydrO2, som er en hurtig-sealer med god effekt, og meget god å legge. Andre alternativ er Autoglym Aqua wax  som er voksbasert, og tilfører litt ekstra Karnauba voks.CarPro HydrO2 er imponerende enkel å legge. Spray lett på, fordel med vann, og spyl av direkte. Enklere kan det neppe bli.

Tørk bilen grundig.

For rask tørking, som kan være viktig når det er ekstra kaldt, bruk en vannskrape. Jeg anbefaler silikon våt-skrape, som du får fra Armor-All eller Autoglym. Her er det dessverre mange ubrukelige på markedet.

Ha med deg et godt tørkehåndkle i mikrofiber, for å tørke raskt der du ikke kommer til med våtskrapen.

Legg merke til

Vi starter med å legge på såpe/ avfetting på tørr bil. Feilen mange gjør, er at man starter med å spyle, for å fjerne løst bøss. Dette er feil. Du vil da også legge igjen ganske mye vann på bilen, som vil nøytralisere virkningen av avfetting/ såpe, og vi får ikke den virkningen vi ønsker.

Viktig:
Når du legger avfetting og såpe, legges dette nedenfra og opp. Grunnen til dette er enkel. Ved å legge rengjøringsmidlene nedenfra og opp vil du unngå å få rennemerker i lakken, ved at skitt du løsner, sammen med kjemikaliene ikke renner ned  på ubehandlet område.

Ved å bruke samme metode når du høytrykksvasker, vil du oppnå en bedre effekt, ved at det ligger rengjøringsmiddel på det området du spyler. Hadde du startet ovenfra, ville vannet rent ned og nøytralisert såpen før du kommer med høytrykken.

Husk å vaske innsiden av døren

På innsiden av døren samler det seg fort opp skitt og søle, kanskje blandet med litt salt og asfaltrester. De færreste av oss har mulighet til å stå innendørs og vaske bilen grundig – når bilen trenger det mest: Om vinteren. Her ser du et tips på hvordan du faktisk kan gjøre det effektiv, inne i garasjen – uten vann!