Hvordan vaske bil i selvvask anlegg om vinteren

Har du en bil du er glad i og bryr deg om, har du uten tvil en utfordring om vinteren. Hvordan i all verden skal du vaske bilen om vinteren, skånsomt og effektivt? Det er selvsagt fristende å kjøre den gjennom vaskemaskinen på nærmeste bensinstasjon, men det er virkelig få ting som sliter mer på lakk enn nettopp dette. Og kan du vaske i selv-vask anlegget ved 10-15 kuldegrader?

Selvsagt kan du vaske bilen om vinteren i selv-vask anlegget! Før du starter, gjerne før du reiser til vaskeplassen, bør du tenke på følgende:

 • Kjør bilen varm, før du starter å vaske
 • Smør opp lister med silikon eller et spesialmiddel for gummi. Dette trekker ofte bedre inn i gummi-listen og mykner/ bevarer bedre enn silikon.
 • Sett inn låser med en liten dråpe olje
 • Kjør gjerne bilen varm igjen etter vask

Slik vasker du bilen om vinteren i selv-vask anlegg

Ta med deg til vaskeplassen: Felgbørste, våtskrape, tørkehåndkle og en hurtigvoks (De er som regel bedre enn den som er i vaskeanlegget)

 1. Start med å legge avfetting ”under list” dvs. Nedre del på bilen. Denne kan du legge raskt, og tynt lag, her går telleverket fort. Husk å legge avfetting på felg, bremseskive og opp under hjulbuen.
 2. Deretter er det viktig at du lar avfettingen få lov til å virke 3-5 minutter. Ta frem en felgbørste, og hjelp til litt på felgene mens du lar denne virke. Slik velger du riktig felgbørste.
 3. Noen vaskeanlegg har skumsåpe, i såfall legger du dette på nå, og la det virke et par minutter, før du går til neste punkt. Andre har høytrykkvask med varmt vann og såpe. Da vasker du slik:
  • Spyl nedenfra og opp med en avstand på ca 15-20 cm. Ta for deg ett og ett panel av gangen.
  • Jobb deg slik rundt hele bilen, og ikke glem felger, bremseskiver og hjulbue.
 4. Spyl deretter hele bilen med kun vann. Ha litt større avstand til dysen. Nå er det ikke trykket som er avgjørende, men vannmengden. Vi skal nå kun skylle av kjemikaliene.
 5. Spray på hurtigsealer. Fremgangsmåten kan være noe forskjellig, men vi foretrekker CarPro HydrO2, som er usedvanlig rask å legge, og gir en imponerende holdbarhet. Denne holder i mange uker!
  Spray på våt overflate, og spyl av med høytrykk vann. Ferdig!
 6. Tørk bilen grundig.
  Har du lagt en hurtigvoks/ sealer, må du tørke med håndkle, for å fordele produktet skikkelig, samtidig som du tørker.
  For de gangene du ikke legger voks/ sealer, bør du bruke en god våtskrape, for hurtig tørk, i kombinasjon med et godt tørkehåndkle.
  Jeg anbefaler silikon våt-skrape, som du får fra  Autoglym. Her er det dessverre mange ubrukelige på markedet. Ha med deg et godt tørkehåndkle i mikrofiber, for å tørke raskt der du ikke kommer til med våtskrapen.

PS! Vi anbefaler IKKE å bruke børsten i vaskeanlegget, den påfører for mange vaskeriper, som vi siden må jobbe med å fjerne/ polere bort. Bruk heller en medbragt vaskehanske, dersom det er nødvendig.

Legg merke til:

Vi starter med å legge på såpe/ avfetting på tørr bil. Feilen mange gjør, er at man starter med å spyle, for å fjerne løst bøss. Dette er feil. Du vil da også legge igjen ganske mye vann på bilen, som vil nøytralisere virkningen av avfetting/ såpe, og vi får ikke den virkningen vi ønsker.

Viktig:

Når du legger avfetting og såpe, legges dette nedenfra og opp. Det samme gjelder når du skal høytrykksvaske. Grunnen til dette er enkel. Ved å legge rengjøringsmidlene nedenfra og opp vil du unngå å få rennemerker i lakken, ved at skitt du løsner, sammen med kjemikaliene ikke renner ned  på ubehandlet område.

Ved å bruke samme metode når du høytrykksvasker, vil du oppnå en bedre effekt, ved at det ligger rengjøringsmiddel på det området du spyler. Hadde du startet ovenfra, ville vannet rent ned og nøytralisert såpen før du kommer med høytrykken.

Husk å vaske innsiden av døren

Vinterstid anbefaler vi ikke at du spyler på innsiden av dørene, pga kulden og problemene dette kan medføre. Har du mulighet til å la bilen stå varmt å tørke natten over, er det selvsagt ikke noe problem.

På innsiden av døren samler det seg fort opp skitt og søle, gjerne blandet med litt salt og asfaltrester, og dette er det svært viktig vi får fjernet.