Vaske baksiden av felgene?!

Få gjør det, men alle burde også vaske baksiden av felgene ordentlig. Vi skal gi deg tre gode grunner til det.

– Du sparkler og maler vel baksiden av gipsplatene du setter opp også, du, sa en forbipasserende da en bekjent holdt på med å få av inngrodd møkk på baksiden av et forsømt felgsett.

Det er lett å skjønne innvendingen: Felgene samler mye skitt, spesielt på baksidene. Hvorfor i alle dager styre med å vaske der også, det gjør vel ingen skade der bak? Dette krever en ordentlig forklaring!

For det første er det ikke mye styr med riktig rengjøringsmiddel. For det andre, så er skitt inne i hjultønnene ikke usynlig: Jo større og åpnere felgene er, jo mer ser du at felgbanen er tilgrodd. Og for det tredje: Smuss på baksiden av felgene kan faktisk gi trøbbel!

Rengjøringsmiddel: Spray en kraftig felgrens på området du skal rengjøre. Hjelp den litt med børste på de verste stedene. Om felgene dine er hele og fine (hel lakk – ikke chrome!), kan du med fordel bruke en syrebasert felgrens som f.eks. WashKing Rim Cleaner – den gjør garantert susen. Med denne kjemikuren vil felgvasken gå like raskt som en vanlig «kattevask» med avfetting, men resultatet blir noe helt annet.

«Usynlig» skitt: Det er ikke sikkert alle legger merke til dette før vasken, men når også felgtønnene er reine, får de aller fleste følelsen av at dette er det lille ekstra: «Denne var jo virkelig strøken!» Om ikke annet, så føler du garantert forskjellen selv. Det blir kanskje som å skifte undertøy: Du gjør det først og fremst for eget velbehag.

Trøbbel: I skitten på baksiden av felgene er det mye metallholdig bremsestøv. Det ligger dessverre ikke i ro der bak – du har i praksis en liten silo av metallpartikler til å pepre bilsiden din med når du kjører med slike felger. Metallpartikler i lakken er dessverre et godt utgangspunkt for rust. En skitten overflate gir også godt feste for snø og slaps vinterstid. Dekkverksted melder rett som det er om kunder om kommer innom med uforståelig ubalanse i hjulene vinterstid. Da er det som regel snø og is som har skylden.

En ren overflate er derimot glatt. Da er den enkel å holde ren, og snø og is får ikke like godt feste. Er du litt lur, legger du alltid også en felgforsegling hver gang du har vasket baksidene – det er den enkleste og beste forsikringen for å unngå denne typen trøbbel.

 

Les også