Vårvask av dekk og felg

Vårvask av dekk og felg er ikke bare av estetiske årsaker, det er forebyggende vedlikehold. Og det er ikke minst viktig nå når hjulskift-sesongen står for dør.

Hvis du lar bremsestøv sitte på felgene i lengre periode, kan det ”spise” seg inn i klarlakken (hvis det er det på felgen din) og selve metallet.

Vask av innsiden av felgenBremsestøv er en klebrig blanding av karbonfibre, som kommer fra bremseputen og små metallspon fra bremseskiven. Den intense varmen og friksjonen som genereres gjør denne blandingen sterkt etsende.

Ved hjulskift, vil du se at det har bygget seg opp en anselig mengde skitt og bremsestøv på innsiden av felgen. Dette er det smart å vaske helt bort, og sette inn felgen med felgvoks før du legger bort hjulene.

Når du vasker bilen, rengjøre felger og dekk først. Dette vil hindre at skitt og sot spruter på allerede-rene paneler.

vårvask av dekk og felgVelg en felgrens som er hensiktsmessig for den type felg du har. Lakkert aluminium og krom tåler sterkere rensemiddel enn belagte, lakkerte, eller elokserte felger. Alle seriøse merker forteller hva felgrensen er egnet for på etiketten. For eksempel Rupes Felgrens C701 er en felgrens som kan brukes på alle typer felger, mens Autoglym Clean Wheels er en syrebasert, kraftig felgrens som ikke skal brukes på ulakkerte, høypolert lettmetall, galvaniserte eller felger av rustfritt stål. Hvis du er usikker på hva slags felg du har, kan du bruke en felgrens som er trygt for alle felger.

Hvis felgene har bremsestøv som er godt fastbrent, slik at du ser en gulbrun hinne, eller hvis felgene ikke har blitt renset på måneder eller år, bør du vurdere en kraftig felgrens, gjerne syrebasert, dersom felgene dine kan det.

Detailerens ”hemmelige” våpen

Det finnes produkter på markedet, som kan virke for gode til å være sanne. Et produkt som heter CarPro Iron X er opprinnelig laget for å løsne metall-partikler (flyverust) fra lakkerte flater. Dette fungerer også usedvanlig godt til å fjerne bremsestøv, fordi en stor del av bremsestøvet består av metall fra bremseskiven. CarPro Iron X kommer også i skumform, og denne anbefales virkelig til felger. Og det beste: den er ikke syrebasert!

Dersom du skal bruke Iron X, skal du først vaske felgen med såpe og vann, og skylle den godt. Deretter sprayer du på Iron X og venter et par-tre minutter, før du bare skyller av. Pass på at Iron-X ikke tørker på felgen før du skyller.

Husk å alltid tørke felgene, etter du har vasket de, for å unngå skjolder og ”vannmerker”.

Ikke glem dekkene

Brune dekk er altfor vanlig, spesielt når sterke avfettingsmidler har blitt brukt til å vaske dem i det siste. Dekk inneholder kjemiske blandinger som bidrar til at de holder seg myke og fleksible. Feil rens/ avfetting vil faktisk føre til at stoffene lekker ut av dekket, noe som resulterer i bruning, misfarging og sprekkdannelser av dekket. Bruk derfor egen ”dekk cleaner” til å vaske dekk med, og sett deksiden inn med dekk-lotion som begge tilfører gummien viktig næring og beskytter dekksiden mot UV-stråling.

Voks felgene!

Når felger og dekk er grundig rengjort, er det på tide å beskytte felgene! Til dette bruker vi spray forsegler eller felgvoks. Disse produktene fungerer akkurat som bilvoks, men er utviklet for å bedre tåle kjemiske påkjenninger (som bremsestøv) og varme.

Felgforseglere som Autoglym Wheel Protect er enkle å legge, da de kun skal sprayes på, og stå til de har tørket. Det er litt mer jobb å legge på en god felgvoks, som for eksempel Chemical Guys Wheel Guard, men har du felger som skal skinne, er det verdt det!

Swissvax Autobahn har sitt navn fra de Tyske motorveiene, hvor den opprinnelig ble testet og produsert for sportsbiler, for å tåle den enorme påkjenningen disse felgene utsettes for i høy fart. Produktet har (heldigvis) også blitt gjort tilgjengelig for oss vanlige forbrukere, og representerer nå noe av det ypperste du kan få innen felgvoks.

Når du legger felgvoks av typen Autobahn (eller lignende) sier ”bruksanvisningen” at du skal legge det med en applikator. Her er et lite tips. Dropp applikatoren, og bruk fingrene isteden. Varm opp voksen med fingrene, som når du smører vaselin på såre lepper. Og jobb voksen forsiktig inn i felgen, i et tynt, tynt lag. La dette stå til det er en dus tørr hinne og buff av med en ren mikrofiberklut.

Slik vasker du felger rask!