Hvordan unngå dugg og is på innsiden av bilen

Få ting er mer irriterende enn å komme til gjenfryste ruter på bilen. Skikkelig «blåmandag» er det når du må skrape både inn- og utsiden. Og kanskje i tillegg dugger det konstant på innsiden av rutene. Spesielt når det er flere i bilen. Hvorfor er det slik? Og hvordan unngå dugg og is på innsiden av bilen

Det beste tipset er selvsagt å kjøre bilen inn i garasjen. Men hva gjør du dersom du ikke har garasje, eller er på hytta, eller møter dette problemet hver dag du skal hjem fra jobb?

Hva er egentlig årsaken til dugg- og is-problemene på innsiden av ruta?

På ruta danner det seg etter hvert et fettlag. Dette gjør at vann og fukt lettere fester seg til ruta. Tørker du bort dette med hånden, vil du se at det lettere dugger der du har tørket neste gang, fordi hånden din legger igjen et nytt fettlag. Bruk derfor en ren klut til å tørke bort evt. dugg. Målet er selvsagt å få helt duggfrie ruter, og da må vi starte med å fjerne fettlaget.

Det finnes mange gode «kjerringråd». Et av de bedre jeg har vært borti, er faktisk å vaske ruta med varmt vann og salmiakk. Da fjerner du fettfilmen på ruta, og fukten får dermed ikke satt seg. Dessverre er dette nokså kortvarig lykke. Vinterstid bruker vi stadigvekk vifta, og gjerne på full guffe. Dermed legger du raskt et tynt lag av trafikkfilm igjen på ruta, og problemet er der igjen.

Hold bilen tørr

Inneklima og miljø i bilen er selvsagt helt avgjørende. Hvorfor er det slik at en ny bil ikke dugger, mens en gammel oftere gjør det?

  • fjerne dugg i bilenEt fuktig klima i bilen fører til dugg på rutene, så prøv å holde bilen så tørr som mulig innvendig.
  • Bruk aircondition anlegget også om vinteren. Inne i AC-anlegget blir det vanndråper av den ekstra fuktigheten. Vannet samles opp og ledes ut under bilen din. AC-anlegget henter kort fortalt fuktig luft fra kupeen, tørker den og sender tørr luft tilbake.
  • Sørg for at gulvmatter og lignende blir rengjort for is og skitt, og unngå å ha fuktige gjenstander i bilen. Fukt gjør at det ofte danner seg is på innsiden av bilvinduene. Du vil da oppleve samme problem igjen og igjen.
  • Legg en sokk fylt med kattesand under setet. Denne trekker til seg fuktighet, i takt med svigninger i temperaturen.

Hold bilen ren

  • En ren bil er en trygg bil, så sørg for at dashbord, seter etc. er rent. Ligger det igjen vannrester, kafferester og annet smuss, kan dette være med på å øke tilgang til fukt, og dermed dugg – som igjen blir til is.
  • Der er selvsagt veldig viktig at rutene er rene, både innvendig og utvendig.
  • Vask rutene med egnet vaskemiddel. Det kan være stor forskjell på vindusvask for hjemmebruk og vindusvask for bilbruk. Glass er glass, men den skitt, smuss og ikke minst trafikkfilm du får i og på bil, trenger en annen kjemisk sammensetning for å bli kvitt. Hovedmålet er å fjerne all trafikkfilm fra ruta. Bilpleiekongen anbefaler Selaclean Professional Glass Cleaner eller Meguiar´s Perfect Clarity Glass Cleaner.

Bruk av kjemikalier

Det finnes en mengde kjemikalier på markedet, som lover is-frie ruter, duggfrie, rute osv. Dessverre er det kun et fåtall som holder hva de lover.

Det finnes mange snarveier, som gjør at man ikke må ta hensyn til de punktene jeg har nevnt over. Mitt råd er allikevel å kombinere disse rådene. Vi har testet ut et produkt fra Rain-X som heter Anti-Fog. Dette produktet gjør nettopp det som navnet tilsier. Det hindrer duggen å feste seg til ruta, og du unngår dermed også is. Dette kan være et av de beste alternativ.

Vil du ha et virkelig varig resultat, er rengjøringen av ruta viktig. For å dyprense ruta skikkelig, slik at du får fjernet alle fett og trafikk-film rester, er glasspolish å anbefale.

Vårt beste tips, uten sammenligning, er Autoglym Car Class Polish. Dette er en polish med litt andre egenskaper enn andre glass-polisher på markedet. For det første renser den ruta, slik at du får fjernet alt av fettrester, trafikkfilm etc. Den legger så igjen et tynn (helt usynlig) hinne, som igjen bidrar til å hindre dugg og is. Denne sammen med Rain-X Anti-Fog gir virkelig gode, varige resultater.

Slik påfører du glasspolish:

  • Autoglym Car Glass Polish legger du på som en vanlig lakk-polish. Du påfører den med en pad eller svamp med sirkelbevegelser. Dette for å sikre god overlapping, og få jobbet produktet inn i glassruta.
  • La dette stå til det er tørt (ca. 10 min, avhengig av temperatur) og tørk deretter av med en god mikrofiberklut beregnet for polish.

Du har nå renset rutene, og beskyttet de i en og samme operasjon. For ytterligere beskyttelse mot dugg og is, legger du nå Rain-X Anti-Fog, som vist i filmen over.

Hvor lenge varer dette?

Ingenting varer evig. Hvor lenge dette holder som beskyttelse avhenger av mange faktorer. Som hvor mye er bilen i bruk, tørker du av ruta osv. Operasjonen må nok gjentas noen ganger iløpet av vinteren. Men det er liten tvil om at en grundig jobb, som vi her gjør med glasspolish og Rain-X, er mer varig enn snarveien med wipes.

Hvis ikke du ønsker å lage «sokken» selv, finnes det ferdige produkter, med egen fuktighetsindikator som fungerer på samme måte. Lufttørkere finner du her.