Tre ting alle bileiere bør tenke på før vinteren!

De fleste, spesielt menn, har dårlig evne til å tenke på flere ting samtidig. Men tre ting klarer du! Og det bør du satse på, spesielt om du er litt glad i bilen din …

Den første glatta kommer alltid litt for tidlig. Først da begynner de fleste å tenke på vinterdekk. Men når saltsørpa er i anmarsj, og vinterdekkene skal på, er det noen enkel ting du også bør prøve å få til.

1. Vask bilen

Ja, det er det viktigste. Men ikke bare kjør den i en vaskemaskin, eller spyl den kjapt i et selvvaskanlegg. Du har mye igjen for å gjøre det skikkelig, og det trenger ikke ta så mye lenger tid heller. Begynn med avfetting og metallpartikkelfjerning. Har du kjørt mye og hardt i sommer (Europa?), er spesielt det siste viktig. Metallpartikler fra bremsene som har brent seg inn i lakken langs sidene, er dessverre perfekte utgangspunkt for rust når vinteren setter inn. Det er en stor fordel om du har en høytrykkspyler til denne jobben. Avslutt med berøringsvask, med svamp eller vaskevott. Les også: Vask bilen ofte – bruk mindre tid på bilvask!

2. Sjekk lakken

Når bilen er rein, ser du også om den ikke er så fin hist og her. Småriper er ikke det farligste, men om de er så synlige at de irriterer deg, er den god ripefjerner en enkel operasjon, og du kan få godt resultat også uten poleringsmaskin. Har du mye vaskeriper i lakken (spesielt synlig på mørke farger), vil det være en god investering reint estetisk å polere bilen. Har du store sår i lakken, for eksempel steinsprett, bør du fylle i litt lakk, i alle fall på i de største rosene. Men om du henger med til trinn tre, er det faktisk ikke så kritisk om du dropper å dille med de minste hakkene.

3. Tenk beskyttelse

Ja, det er alltid lurt. Og når du har vasket bilen din gullende rein, er den faktisk ganske sårbar. Den minste du da bør gjøre, er å legge en hurtigforsegling. De er av typen spray på, spyl og/ eller tørk av – og resultater er uendelig mye bedre enn om du ikke gjør noe. Om du holder det gående gjennom vinteren med en god vask og ny hurtigforsegling ca. en gang i måneden, vil det kunne fungere meget bra! Om du vil ta ekstra godt vare på lakken din, legger du enten en god voks eller lakkforsegling. Skal det bli så bra som du fortjener, må du riktignok ha et godt utgangspunkt (se punkt 2).

Det aller viktigste? Gjør noe! Inspirasjonen finner du på Bilpleie.TV eller ved å se våre 3 guider for vinterklar bil.