Test av gummifornyere til dekk

En nyvasket, blankpolert bil med grå eller brunaktige dekk er et trist syn. Det spiller liksom ingen rolle hvor blank bilen er, om dekkene ikke også ser friske ut. For å gi dekksiden nytt liv bruker vi dekk- og gummifornyer. Vi ønsket å finne ut hvilken i denne jungelen som gir best resultet – og samtidig er enkel og trygg i bruk. Nok en utfordrende test, som vi selvsagt tar svært seriøst. Denne testen har vi brukt hele sommeren og store deler av høsten på å komme til vår konklusjon!

DekkfornyereDekk-og-felg-bilde-front

Det er greit å huske på at plast og gummi ikke er det samme. Førstnevnte er et syntetisk materiale, mens gummi er et naturprodukt. Legg merke til at mange produkter kan brukes både til plast og gummi, mens andre ikke kan. Noen kan brukes både på eksteriør og interiør.  Så les bruksanvisningen nøye for ditt produkt, slik at du vet du bruker det riktig.

Vi kan skille mellom to typer dekkfornyere

Vi skiller mellom petroleumsbasert og vannbasert dekk/ gummifornyer. Den petroleumsbaserte vil trekke seg inn i gummien mens den vannbaserte legger seg utenpå. Petroleumsbasert gummifornyer holder som regel litt lenger, da den trekker inn, men den kan påvirke kvaliteten av gummien i dekket. Dersom dekk behandlet med petroliumbasert dekkfornyer ikke behandles regelmessig, kan dekksiden bli brunaktig.

Vannbasert dekkfornyer holder gjerne kortere, men er også mer skånsom mot dekksiden, da den legger seg utenpå gummien. Vannbasert gummifornyer er som regel melkehvit, mens petroleumsbasert ofte har en klar farge.

tester juni 215Når vi utførte testene ga noen av produktene oss en skikkelig WOOW-følelse til å begynne med, men holdbarheten viste seg dessverre å være kort. Som nevnt over gir petroliumsbasert dekkfornyer lenger holdbarhet, men blir de lagt på flere ganger uten rengjøring har dekkene en tendens til bli brune.

Tipset bør derfor uansett være; vask dekkene godt før du legger på gummifornyer, og dette gjelder vel spesielt petrolimbasert dekk- og gummifornyer. Pass på at du bruker en såpe/ avfetting som er trygg å bruke sammen med gummi, slik at du ikke påvirker gummiens kvalitet. Vi bruker Sonax Xtreme Felgrengjøring og en egnet børste for å fjerne gamle rester av gummifornyer, før vi tilsetter ny.

 

Slik testet vi gummifornyere til dekk

Alle dekkene ble vasket grundig før de påført gummifornyere. Fire forskjellige biler har blitt fulgt opp over flere sommer måneder for å se varigheten av produktene over tid. Hver bil har fått forskjellige gummifornyere på alle dekkene og har blitt rengjort med vanlig, mild vask i forbindelse med ukentlig vask av bilen.

Vi har sett på glans og matthet på nylige påførte dekk og  varighet/ kvalitet over tid. For å slå dette fast en med en gang: Ingen av produktene overlevde noe særlig mer enn fire til fem vask sommertid. Så med avfetting vinterstid blir det nok noe kortere levetid for produktene.

Testvinner

IMG_2930I denne testen er mange dekkfornyere satt på prøve og flere av disse oppfører seg ganske likt. Så det skal sies at her har det ikke vært lett å kåre en klar vinner. Subjektivt synes  vi nok at noen av de vannbaserte dekkfornyere gir oss et bedre  sammenlagt resultat enn de  petroleumsbaserte.

Swissvax Pneu går av med seieren i denne testen. Den er vannbasert og gir en jevn og  silkematt svart overflateflate og den gir en naturlig matt look, som gjør at dekkene ut som de akkurat kom fra fabrikken. Det er slik vi liker å ha det! Den holder godt i  3 til 4 vasker uten at den taper seg noe særlig. Ingen antydning til at dekkene skal bli brune. Swissvax Pneu er rask og enkel å legge med kost, og nettopp det at den er enkel å legge i kombinasjon med bra resultat er med på å kåre denne til vår favoritt.

Test utført av Tom Østli Drøbak