Test av svamper og vaskehansker

Riktig vask av bilen er viktig. Her snakker vi kanskje om din nest dyreste investering og godt vedlikehold er dermed først og fremst å ivareta verdier.  Det viktigste for å unngå riper ved vask av bilen, er arbeidet du gjør før du berører bilen. Desto mer møkk, skitt og rusk du får av med berøringsfri forvask, desto mindre er muligheten for å påføre vaskeriper, det vi ofte omtaler som «swirls», under vaskeprosessen.

Svamp

Test av vaskehanske og svampHvis du ser på svamp som det ultimate vaskeproduktet, så er den kanskje ikke det. Når du vasker bilen (uansett hvor ren den er) vil det alltid være rusk, småstein og skitt på den, selv etter grundig høytrykksspyling. I det du drar svampen over panelene, så vil disse havne i det ytterste laget på svampen og du vil skyve dette utover neste panel og lage vaskeriper. Skitten vil  henge fast i de små porene i svampen og være med deg rundt hele bilen.

Vaskehanske (washmitt)

Benytter du en god vaskehanske oppfører skitten seg helt anderledes. De lange trådene eller hårene du ofte finner i vaskehansker, sørger for at skitten «krabber» inn mot kjernen. Og når du så skyller vaskehansken i bøtta, og kanskje også gnir den mot en «gritguard» (rist i bunnen), vil du frigjøre vaskehansken for løst bøss, og du vasker trygt videre.

Vedlikehold av bilen ble løftet til et nytt nivå når vaskehansker gjorde sitt inntog for noen år siden. Ikke bare gjør  vaskehansker jobben raskere og mer effektivt enn svamp, men de er også langt mer skånsomme mot lakk og annet underlag, som nevnt over. Det finnes flere forskjellige typer, både chenille, mikrofiber og ull. Det har i det siste også kommet svamper som er trukket som en vaskehanske, med de samme gode egenskaper som en vaskehanske.

Slik testet vi

Test av svamper og vaskehanskerVi  forvasket alle bilene med skumkanon med samme såpe som vi benyttet i bøtta. Denne gangen benyttet vi Meguiars NXT Generation Car Wash bilshampo gjennom hele testen, slik at vi ikke fikk ekstern påvirkning fra forskjellige såper. Vi har brukt to store bøtter med gritguard (rist) i bunnen. En bøtte med rent vann og en med tilmålt såpe som ble skummet opp. Skum er viktig for å få god glid når du vasker. Bilene har blitt delt opp og vasket i områder og testproduktene har blitt testet opp i mot hverandre.

Vi  har testet evnen til å ta opp vann, glid effekt mot underlaget, grepet, effekten til å fjerne, størrelse, komme til over alt og til slutt selve «god-følelsen».

Testvinner

Denne gangen har vi kåret to vinnere,  Diamond Fluffy Vaskevott  og Swissvax Waschpudel er begge meget gode å vaske med og begge gir «god-følelsen» umiddelbart. De gir god glid, og gir meget skånsom vask med full effekt.  Begge tar opp mye vann og det er lett å fordele mengden tilbake på underlaget du vasker. Veistøv og annen skitt løsner lett og er lett å skylle ut i vaskebøtta.

Diamond Fluffy Vaskevott er lett å komme til på trange steder og følge konturer, den holder godt på vann og såpe og gir god glid. Swissvax Waschpudel glir lettere og har evnen til å holde på  utrolig mengde med vann og såpe. En sjarmerende liten «puddel».

Test utført av Tom Østli, Drøbak

Les også