Keramisk Coating! Hva er det egentlig?

Keramisk Coating har eksistert i noe tid, men har i det siste blitt mer og mer populært ikke bare blant oss «vanlige folk» som vil ha enkelt vedlikehold, men også hos detailere og entusiaster som ønsker lanvarig glans og vannavvisende effekt. Det går under flere navn som flytende glass, nano-glass, nano-coating, kvarts eller kun coating. 

I hovedsak er det 2 typer keramisk coating: 1) Kvarts Silan og 2) Silisiumdioksyd. Den førstnevnte er dyrere fordi produksjonsprosessen er mer omfattende, men gir en meget holdbar og ekstra glansfull beskyttelse. Den sistnevnte er mindre holdbar og derfor mindre kostbar enn kvarts silan coating. Den sistnevnte er også lettere å legge, uten at man får «penselstrøk», så her forkaster ikke det ene det andre umiddelbart. (Kommer tilbake til dette).

Når coating kommer i kontakt med lakk, vil det danne seg en hardt, slitesterk og semi-permanent hinne over klarlakken. Mange av disse produktene, for eksempel IPO Ultimate Coat, er laget for å bli brukt på en rekke overflater som lakk, glass og felg. Mens andre lages med forskjellig hardhet tilpasset underlaget som f.eks. Xeratec Ceramic LongLife Coating som har spesialtilpasset coating for lakk, en annen for felger og en spesialtilpasset plastdetaljer.

Hvordan legger man Keramisk Coating?

Slik legger du keramisk coatingNår man skal legge coating, starter det alltid med grundig forarbeide og forberedelse av de overflater man skal legge coating på. Du må sørge for at overflaten er 100% fri for smuss, uten swirls eller riper og at det ikke ligger igjen oljer etter poleringen. Som det siste du gjør før du starter coating, bør du alltid benytte en IPA/ Wipedown, som f.eks. «Paint Prepare» fra SONAX.

Deretter må du bestemme deg for hva slag coating du ønsker. IPO Ultimate Coat er rask og forholdsvis «idiotsikker»  legge. Den vil ikke gi samme hardhet eller holdbarhet som Xeratec, men faren for å få «penselstrøk» etter påføringen er minimal.

Vi har hørt i flere år at coating er ikke noe man kan legge selv, og at dette kun må legges av profesjonelle. Dette er ikke helt sant (lenger). IPO Ultimate Coat gir en fullverdig keramisk beskyttelse som gir inntil 2 år beskyttelse. Den er lett å legge fordi den «strekker» seg ut, uten å tørke for fort. Slik unngår du disse rennene som er den største brukerfeilen når det gjelder coating. Er du usikker på deg selv, er det IPO ultimate coat du skal prøve første gangen, så kan du helle avansere neste gang.

Slik legger du coating for første gang

 • Når lakken er klargjort som nevnt over, legger du IPO Ultimate Coat med en Coating Skum-Applikator. Vi anbefaler at du bruker flere applikatorer på en bil. Bytt etter ca. 1/4 av bilen.
 • Start på ett panel, og jobb med å legge coatingen i et tynt lag på et lite område av gangen. (Ca. 40-50 cm). Legg coatingen kryssvis, slik at du er helt sikker på at du dekker overflaten grundig. Legg ferdig et panel.
 • Er det rundt 15 grader i lokalet venter du 5-6 minutter før du tørker av med en lofri, ny mikrofiberklut. Er det rundt 20 grader i lokalet tørker du av etter et par minutter.
 • Etter du er ferdig med hele bilen, bør den stå innendørs og herde minimum natten over, men helst i 24 timer.
 • Du kan med fordel legge 2 lag for bedre holdbarhet. det bør da gå 1-2 timer herdetid før du starter på lag 2.

IPO Ultimate Coat Keramisk Lakkforsegling kan også legges på lykter, plastdetaljer og felg.

Slik legger du Xeratec Ceramic LongLife Coating

Ønsker du å ta steget opp i en skikkelig , langvarig 2-komponent Kvarts Silan coating, er Xeratec Ceramic LogLife Coating et meget godt alternativ. Når du jobber med denne er det svært viktig at du følger bruksanvisningen vi viser i filmen nøye. Gjør du det, er det ingen sak. Vær nøye, jobb på små områder og jobb i godt lys og med en temperatur rundt 20 grader, så vil du får et fantastisk resultat, med ikke bare lang holdbarhet, men også meget god dybde i glansen og en imponerende vannavvisende effekt.

Xertac Ceramic LogLife Coating beskytter i inntil 6 år

Legg mye tid i godt grunnarbeidet. Det er først når du er 100% fornøyd, du skal «forsegle» arbeidet med en god coating.  Selv ny bil bør du claye og polere med en mild polish som f.eks. Auto Finesse Ultra Glaze Paint Glaze eller Koch Chemie Shine Speed Polish.

Her er hvordan du gjør det

 • Legg en liten coatingklut over en applikator og legg noen få dråper i kluten.
 • Jobb deretter i rette linjer på kryss og tvers på små områder. Start og avslutt i bilens kjøreretning. Legg TYNT lag.
 • La det tørke i 1-2 minutter og tørk av med myk mikrofiberklut
 • Gjenta prosessen seksjon for seksjon til du er ferdig med hele bilen
 • La deretter base coaten herde i 2 timer.
 • Legg så på GLOSS coat på samme måte. Pass på at du bruker nye, rene kluter og applikatorer.
 • Når du har lagt på hele bilen bør den stå og herde 48 timer før du kjører med bilen, og to uke før du vasker.
 • For ennå dypere glans kan du legge Koch Chemie Allround Quick Shine etter 48 timer. Det anbefales dessuten å bruke Koch Chemie Allround Quick Shine ved hver 4-5 vask, men er ikke noe krav for holdbarheten til coatingen. Kun et av mine personlige råd. Jeg like den dybden du da får i glansen, spesielt på mørke biler.

Hvordan beskytter glass coating lakken?

Glass coating har mange store fordeler som ikke bare vil beskytte bilen din, men også gjøre bil-livet og vedlikehold enklere. En god coating kan:

 • Motstå riper.
 • Hindre oksidering.
 • Gi høy glans og speilblank overflate i lakk.
 • Beskytte lakken mot alle typer av forurensninger, inkludert skitt, støv, sand, sur nedbør, veisalt, fugleskitt, etc.
 • Beskytt lakken mot skadelige UV i lang tid (gjerne flere år)
 • «Beader» vann og gir en meget god avrenningseffekt.
 • Frastøter smuss, noe som gjør rengjøringen raskere og enklere.
 • Gi en beskyttende hinne i alt fra 1 år og opp til 6 år. For å bevare glans og beading effekt i flere år anbefales en rebehandling årlig.

Keramisk Coating, er det verdt det?

Bruk av keramisk coating er definitivt verdt din tid, krefter og penger. I minimum ett år beskytter du bilens eksteriør mot ytre påvirkninger, mens tilsvarende i voks varer 2-4 måneder. Coating får du i dag til alle bilens eksteriørflater; Lakk, glass, plastdetaljer og også dekksider kan man legge coating på.

coating-av-kiaEnkelte vil nok hevde at det ikke kan fremskaffes samme dybde og glød i glans fra en coating som man får fra voks. Noen hevder at glans i en bil som har coating er mer statisk, mens den føles mer «levende» fra riktig voks. Dette var nok mer sant bare 2-3 år tilbake. Coating har utviklet seg spesielt i sisteleddet de siste årene, og mange av de beste coatingene på markedet leverer både varighet i beskyttelse og glans. Dessuten kan man fakstisk legge voks på topp av coating (ikke motsatt) dersom man har en spesiell voks eller man ønsker en ekstra dybde i glansen. Beskyttelse-evnen til keramisk coating er udiskutabel.

Ønsker du å lese litt mer om hva som er forskjellen på voks og coating, les denne artikkelen.