En grundig vask før du polerer bilen

Før du kan behandle bilen videre, enten du skal vokse, polere, lakk-rense eller bare «shine» opp litt, er grundig vask alltid det første du starter med. Det finnes like mange metoder og meninger om hvordan man best vasker bilen, som det er kjemikalier på markedet. Mye av dette avhenger av årstid, hvor du står og hva slags utstyr du har tilgjengelig. Vi skal her ta for oss hvordan du gjør en grundig vask, med høytrykk og svamp, før vi skal behandle bilen videre med clay, polish og voks.

Start med å sprøyte avfetting på tørr bil

Legg avfetting nedenfra og opp. Dette gjør at vi unngår rennemerker, som kan være vanskelig å få bort. At bilen er tørr, er viktig for at avfettingsmiddelet skal virke best mulig. Vann nøytraliserer virkningen i avfettingen og utvanner effekten.

Vi bruker her Selaclean Avfetting, som vi har meget god erfaring med å løse opp asfaltrester, tjære, olje og salt. Dette legger seg gjerne «under list» og ned. Det er med andre ord ikke nødvendig å legge dette over hele bilen. La dette stå og virke i 2-3 minutter før du går videre til neste steg. NB! Ikke la avfettingen tørke på bilen, da dette kan gi skjolder.

Legg såpe på bilen, ikke i bøtta

Dersom du har en høytrykksspyler med skumpistol, legger du skum over hele bilen utenpå avfettingen. Dersom du ikke har skumpistol, vil du få like god virkning med en lavtrykkssprøyte. Vi velger her å bruke en høytrykks-shampo. Denne bruker vi kun nå i forbindelse med «hovedvasken» før videre behandling. Høytrykks-såper har gjerne en raskere og «grovere» effekt. Når vi nå legger denne på med den metoden vi illustrerer her, vil dette jobbe godt sammen med Selaclean avfetting som ligger under. Vi får dermed løst opp hardt-sittende skitt mye bedre. Til den ukentlige vasken gjennom vinteren velger vi Autoglym Bodywork Shampoo & Conditioner, som er veldig skånsom mot voksen vi har på bilen, som skal bevare og beskytte lakken.

Legg alltid såpen nedenfra og opp, på et panel/ område av gangen. Slik unngår du å få rennemerker. Legg på rikelig med såpe, såpass at det så vidt begynner å renne. Dersom du bruker skum, dekker du bilen godt med skummet. La dette virke litt, men ikke tørke, før neste steg.

Et godt tips for valg av bil-shampo til den ukentlige vasken, er å velge fra samme leverandør du har valgt voks. Voks, polering og såpe er kjemikalier. Ulike kjemikalske sammensetninger reagerer ulikt i kontakt med hverandre. Når du vasker, vasker du også bort et tynt, tynt lag av voksen. Det er hva det er designet for å gjøre! Voks er ment å sakte slites av for å holde skitt fra å bygge seg inn i lakken. Det er derfor Carnuba er et supert produkt. Hver gang du tørker, vasker, skyller osv. «sliper» du voksen. Det kommer til å skje uansett hva du bruker. Hemmeligheten er å bruke voks og såpe som er laget med tanke på å fungere best sammen.

Spyl/ vask med høytrykk

Hvordan du spyler bilen nå, er viktig. Jobb systematisk med ett og ett panel av gangen. Spyl med avstandt på 20-25 cm og spyl alltid nedenfra og opp. Dette gjør vi egentlig av to grunner: 1) Slik får du best mulig effekt av høytrykk og såpe sammen. Dersom du begynner øverst, vil vannet renne ned og nøytralisere såpen før høytrykks-effekten kommer. 2) Det er mye lettere å ha kontroll på hvor du har vært, slik at du unngår «helligdager».Husk hjul, felg og hjul-bue. Nøye. Spyl en ekstra omgang, etter du har høytrykksvasket bilen, slik at du får bort alle såperester.

Berøringsvask

Nå ser bilen så å si rein ut, men fortsatt ligger det noe igjen, som vi må ha bort. Det ligger en statisk hinne over hele bilen, som det må berøring til for å få bort. Denne hinnen kalles ofte for trafikkfilm, og vi bruker en god svamp for å få bort denne.Ta en bøtte med rent, varmt vann og en svamp. Vi bruker her en vaffel-svamp, med små porer, som lett glir over karosseriet. Vi velger også en mildere shampo (Autoglym Bodywork Shampoo & Conditioner), men du kan like gjerne bruke den vi brukte tidligere.

Vi velger å legge shampo rett i svampen, i stedet for bøtta. Dette gjør vi fordi da vil svampen gli lettere over karosseriet og forårsake mindre skade. Vi skal ikke bruke noe krefter, det er i grunnen nok med svampens egen tyngde. Vi skal kun løsne den statiske hinna, og spyle godt etterpå. Spyl til du ser det er helt fritt for såpe.

Tørk bilen grundig

Slik unngår du vannmerker eller skjolder etter vannrestene. Disse kan ofte være stridig å bli kvitt.
Vi bruker her en Hi-Tech Flexi Water Blade. Dette skremmer mange, men dersom du velger en av god kvalitet, slik som vi bruker fra Autoglym, er dette den raskeste måten å tørke bilen på.

Nå har du en ren bil, hvor vi også har vasket bort mye av beskyttelsen. Avhengig av bilens tilstand, velger du nå de neste trinnene. Kanskje må felgene vaskes litt grundigere med en felgrens?

Vurder om du må bruke clay

Hvis du nå tar hånden og kjenner på nedre del på siden av bilen og kjenner «nupper» må du bruke clay for å få dette helt glatt før du polerer. Denne pakken er en suveren pakke som fjerner både flyverust og asfaltrester i én og samme operasjon.