Hvordan fjerne riper i lakken

Riper kommer i alle former og størrelser, så før du bestemmer deg for type behandling, må du vurdere hvor dyp ripen er og hvor alvorlig lakkskaden er.

riper i lakken på bilPolering kan bare fjerne veldig lette riper eller «swirls». Dypere riper kan vi kamuflere med «avrunding» av kantene og fylle bunnen med et tynt lag med polish. Et kjennetegn ved moderne lakk, er bruk av klarlakk. All lakk på moderne biler har et lag klarlakk utenpå den fargede lakken. Dette for å skape maksimal glans, dybde og ikke minst beskyttelse. Diagrammet viser lag med lakk på en typisk moderne bil. Den viser også fire riper av varierende alvorlighetsgrad.

Hvordan fjerne ripe1. Det som ikke var ripe allikevel

Det er ikke alltid det som ser ut som dype riper er riper! Har «kona» vært uheldig og rygget inn i et gjerde som er feilplassert, lar det seg ofte raskt og enkelt fjernes helt! Ta en titt på denne filmen på Bilpleie.TV, kanskje dette redder husfreden?

2. Overflateriper (Skimmer, Swirls..)

Denne form for skade er begrenset til etterbehandling av lakk eller klarlakk, slik at det ikke er synlig for det blotte øye. Lakken ser bare «kjedelig  ut» eller misfarget. Det kan vanligvis rettes opp ved en grundig omgang med en polish med fin slipegrad. F.eks. Autoglym Super Resin Polish, Menzerna 3 in 1, Meguiars Swirl X etc. Se eksempel på hvordan vi fjerner denne type riper på Bilpleie.TV.

3. Synlige riper (sår)

Hvis en ripe trenger gjennom det øverste laget, men ikke inn i det fargede laget, er det vanligvis fremdeles  mulig å utbedre ved polering. Du vil sannsynligvis også ha behov for en poleringsmaskin for å få dette helt bra, men mye kan også gjøres ved håndkraft.

Vær svært forsiktig, slik at du ikke sliper ned overflaten for mye. Du kan polere/ pusse ganske mye for hånd, før dette er i fare. Hvis du arbeider med maskin anbefaler vi at du bruker en DA-poleringsmaskin. Ved å bruke roterende poleringsmaskin skal du vite hva du gjør, ellers kan skaden fort blir større. Når du er fornøyd, tørker du av med en tørr mikrofiber klut, og legger så et lag med en god voks. På Bilpleie.TV finner du flere eksempler på hvordan vi utbedrer denne typen riper.

4. Større skade

Hvis ripen viser en grå eller mørk farge, betyr det at du er minst gjennom til grunning. Ingen polering kan bli kvitt denne skaden, og du kan oppleve at det vil begynne å ruste, dersom overflaten forblir ubehandlet. Vask området grundig med vaskemiddel, forsiktig anvendelse av klarlakk med en klarlakkpenn, vil beskytte din bil og minimere synlige skade. Dersom det er behov, kan du også bruke bilens original-lakk, før du bruker klarlakk, og når klarlakken er ordentlig herdet (vente minst en uke) bør du polere for å jevne ut forskjeller i lakken, og beskytte. Se dette eksempelet på hvordan vi gjør dette på Bilpleie.TV.

5. Metall sår

Svært dype riper vil gå rett ned til metallet. Ikke vent! Rengjør området, og på alvorlige riper må du bruke en rust-beskyttende grunning før du påfører farge lakk og deretter klar-lakk.