Dyp ripe i lakken? Slik fjerner du den!

Har du fått en dyp ripe i lakken? Dersom den ikke er for bred, kan du faktisk klare å skjule den helt. Slik fjerner du den, uten at det koster skjorta!

Dyp ripe i lakken? Slik fjerner du denRiper kommer i alle former og størrelser, så før du bestemmer deg for type behandling, må du vurdere hvor dyp ripen er og hvor alvorlig lakkskaden er. Her ser vi på hva du gjør når ripen er så dyp, at polish ikke hjelper lenger…

Polering kan bare fjerne veldig lette riper eller “swirls”. Dypere riper kan vi kamuflere med “avrunding” av kantene og fylle bunnen med et tynt lag med polish. Et kjennetegn ved moderne lakk, er bruk av klarlakk. All lakk på moderne biler har et lag klarlakk utenpå den fargede lakken. Dette for å skape maksimal glans, dybde og ikke minst beskyttelse. Diagrammet viser lag med lakk på en typisk moderne bil. Den viser også fire riper av varierende alvorlighetsgrad.

Hvis ripen viser en grå eller hvit farge, betyr det at du er minst gjennom til grunning. Ingen polering kan bli kvitt denne skaden, og du kan oppleve at det vil begynne å ruste, dersom overflaten forblir ubehandlet. Vask området grundig med vaskemiddel, forsiktig anvendelse av klarlakk med en fin kunstner-pensel, vil beskytte din bil og minimere synlige skade. Dersom det er behov, kan du også bruke bilens original-lakk, før du bruker klarlakk., og når klarlakken er ordentlig herdet (vente minst en uke), bør du polere for å jevne ut forskjeller i lakken, og beskytte.

Svært dype riper vil gå rett ned til metallet. Ikke vent! Rengjør området, og på alvorlige riper må du bruke en rust-beskyttende grunning før du påfører farge lakk og deretter klar-lakk.