Derfor skader fugleskitt billakk så hurtig!

Hvis du trodde det var «surt» innhold i fugleskitt som ødela bilens karosseri, tro om igjen, og være forberedt på å handle raskt …

Fugleskitt og insekter inneholder bl.a. blod og syre som over tid er svært skadelig for lakken. Men hva er det som gjør at du kan få varige skader av fugleskitt allerede etter kun få timer? Det er ikke den sure væsken med en Ph på rundt 3,5 – 4,5 som gjør dette. Den største faren er faktisk fargen og konsistensen på fugleskitten.

De fleste av oss som faktisk bryr oss om at det ikke skal komme fugleskitt på bilen, er også veldig flinke til å beskytte den godt med en god voks. Og en god voks kan motstå, eller sinke virkningen av sure væsker betraktelig. Men hva er det voks eller annen lakkbeskyttelse ikke kan beskytte oss mot?

Ifølge undersøkelser gjort av Autoglym i England, skyldes den virkelige skaden faktisk kjølig lakk, som som trekker seg sammen og stivner rundt fugleskitten. Den gode nyheten er at skade kan enkelt unngås – men bare hvis du handler raskt.

Autoglyms forskere sier at når lakk varmes opp av f.eks. solen en sommerdag, vil den mykne opp og utvides. Samtidig vil fugleskitt på bilen tørke raskt, og herde på overflaten.

 

Derfor skader fugleskitt billakk så hurtig!Det er nå problemet starter!

Mens solen fortsetter å varme opp lakken, vil ikke området hvor fugleskitten ligger varmes like mye. Fugleskitt er ofte hvit eller lys grå, og absorberer ikke like mye varme. Den strukturerte overflaten i fugleskitt er også med på å absorbere mindre varme. (En kornete struktur absorberer mindre varme enn en glatt overflate). Dermed har du stor varmeforskjell i overflaten på lakken, og lakken utvider seg ujevnt og skades. Dette merkes, og synes derfor best på mørke biler.

Du vil se merker spesielt i kanten der fugleskitten har ligget, hvor fugleskitten har blitt «bakt» i varmen. Dette vises i etsemerker, som er skader som går i dybden på klarlakken, eller også i verste fall krakeleringer.

Nå starter syren å «angripe»

Fugleskitt er relativt surt, med en Ph-verdi på 3,5 -4,5. Den umiddelbare faren, og skaden, en varm sommerdag – ser vi i første omgang i kantene av der fugleskitten har ligget. Dersom du fortsatt ikke fjerner fugleskitten, vil surheten i fugleskitten fortsette å gjøre «jobben». Skaden vil dermed over tid bli ennå større.

Voks og polish beskytter lakken

Voks, polish eller annen lakkbehandling som skal beskytte mot kjemiske angrep fra sur nedbør, UV-stråler etc. gir begrenset beskyttelse mot lakkskader fra fugleskitt. Selv om de gjør det lettere å fjerne fugleskitten. Desto lenger fugleskitten får ligge på bilen, og desto høyere temperatur, vil være akselererende for skaden dette påfører lakken, og vanskeligere å fjerne, og ikke minst rette opp skaden.

Slik fjerner du fugleskitt fra bilen

Våt fugleskitt

Derfor skader fugleskitt billakk så hurtig!Dersom du er så «heldig» at du ser en fugl slipper en liten en på bilen din, er det beste å fjerne den umiddelbart, men kun en myk klut og rent vann. Ikke bruk vaskemiddel. Et meget godt tips er å ha wipes for lakkerte flater tilgjengelig i bilen til enhver tid.

Ikke gni eller «skrubb» men forsøk å løfte skitten lett bort. Fugleskitt inneholder ofte sand/ skjell som kan ripe lakken.

Tørket fugleskitt

Hvis fugleskitten har rukket å tørke, bør du la den ligge under en godt fuktet klut i 10 minutter. Kluten legger du, gjerne brette 2 ganger, slik at fuktigheten får løst opp/ myknet fugleskitten igjen. Bruk kun vann.

Når du har fått løst opp skitten med vann, kan det igjen være smart å bruke wipes for lakkerte flater. Disse er ikke bare skånsomme mot vokslaget, men inneholder også smøring som «pakker inn» små sandkorn, slik at faren for å ripe lakken er minimal.

Etter min mening er det er en stor skam når en bil med ellers fabelaktig utseende er ødelagt med en stygg skjolde, eller «smilehull» som enkelte forsøker å kalle det. Dersom du handler raskt vil du oftest klare å unngå varige skader i lakken.  Du bør med andre ord fjerne fugleskitten så snart du oppdager den. Ikke tenk at dette gjør jeg i morgen, eller «jeg vasker bilen til uka».

Derfor skader fugleskitt billakk så hurtig!Dersom skaden har satt varige spor, er det i beste fall grov rubbing og polish som må til. I noen tilfeller klarer du ikke å redde lakken, og det kan til og med gå så langt at lakken krakelerer. Dvs. at den sprekker opp pga varmeforskjellen i lakkflaten. Dette kan igjen forårsake rust.

Et tips til slutt: Unngå å parkere under trær!