DEKKSHINE – Det lille, viktige ekstra!

En islandsk snekker sa det så treffende en gang:

– Du ser det ikke alltid, skjønner du, men du føler at det er noe. Noe som mangler. Om ikke annet, så legger du garantert merke til forskjellen når detaljene er på plass!

Han snakket om den siste finishen i et stort rehabilteringsprosjekt; om lister som måtte gjæres perfekt, om panel som måtte flukte, om sparkel som måte pusses akkurat nok, og om malingsnyanser og sår i malte overflater.

Selvsagt hadde han rett. De som har sansen for detaljer, ser med en gang når noen småting ikke er på stell. Men også de som ikke legger merke til slikt umiddelbart, vil merke forskjellen når alt stemmer!

Bilpuss heter jo etter hvert «detailing», og handler jo nettopp om dette. Her kunne jeg tatt for meg både matt lakk, vaskeriper og falmet plast, men det jeg tenker på akkurat nå er gummi.

Lite ødelegger nemlig inntrykket av en strøken bil så mye som grå eller brune dekksider. Igjen, det er ikke sikkert du legger merke til hva det er som mangler – men jeg skal garantere at du ser forskjellen når dekksidene er blitt sorte igjen!

Vårt enkleste tips er å bruke dekkskum, gjerne ved hver vask. Det fungerer da som en ekstra grundig dekkvask, som nettopp gir det lille, viktig ekstra til en ellers rein og blank bil. Det beste er å la det virke noen minutter, og så buffe av, men jeg har også hørt om en ekstra lettvint variant:

Om du skummer inn dekksidene etter den første runden med høytrykkspyleren, og lar det virke mens du vasker med berøring, kan du ganske enkelt fjerne skumrestene sammen med avspyling av bilsjampoen. Det blir kanskje ikke like sortglinsende som om du tar jobben med å tørke av, men mer lettvint kan det ikke gjøres!

En mellomløsning er å velge en vanlig gummifornyer. Da er det viktig å skille mellom vannbaserte og petroleumsbaserte. En viktig melding er likevel at alle gummifornyere har relativt begrenset varighet – tre til fire vask vil jeg regne som god holdbarhet.

Det mest holdbare løsningen er helt klart å legge en dekkcoating. Quixx 2-component Tyre Shine Colour gir en bedre sortfarge enn da dekkene var nye (dekk fra fabrikk kan nemlig være både grå og brune!), og den holder virkningen «bedre enn ny» hele sesongen.

Glinsende dekksider får du ikke til evig tid, heller ikke med Quixx, men vil du ha ekstra glans til spesielle anledninger, er det kjapt å friske opp denne med en gummifornyer – eller MucOff.