Bilpleiekongen.no - Norges største nettbutikk innen bilpleie
5 tips til riktig vask av mikrofiber!
Mikrofiber brukt innen bilpleie er mikrofiber av absolutt høyeste kvalitet, nøye tilpasset de formål hver enkelt klut eller håndkle er tiltenkt. Ved å vaske mikrofiber riktig, vil du beholde kvalitet og evne i flere hundre vask.

 

 

Visste du at dersom mikrofiber mister sin evne (f.eks. et tørkehåndkle som slutter å suge) kan dette ganske enkelt reddes? Her er våre 5 tips til riktig vask: 

 

1. Hold orden i farvene

 

Mikrofiberkluter kommer i alle regnbuens farver. Dette er for å enklere skille kvalitet og bruksområde for egen del. Selve fargen har ikke noe å si i seg selv, men pass på at du ikke blander bruksområder. F.eks. kluter du bruker til felg vil vi ikke ha opp på lakk og andre ømfintlige steder.

 

Mikrofiber klutene er dessuten bygd opp forskjellig. Noen er strikket, andre er vevd, og de er kanskje vedt i vaffel-mønster eller et rute-mønster, for å best passe til den oppgaven de er tiltenkt. Det er også store forskjeller i mikrofiberne på hva de er tiltenkt, og ikke minst kvalitet.

 

Ikke la mikrofiberklutene ligge for lenge fulle av polish, voks eller andre kjemikalier. Dette kan påvirke mikrofiberne. Skill sterke farver før du vasker, ellers vil alle klutene ende opp i samme brun-grå farve. Dette har imidlertid ingenting å si på kvaliteten (om du skulle være uheldig)

 

2. Vask på 60°C

 

I produksjon av mikrofiber brukes det høy varme, og man ødelegger derfor ikke mikrofiberne ved å vaske på høy varme. En mikrofiberklut består derimot ikke alltid kun av mikrofiber, men iblandet andre materialer tilpasset bruksområdet. Derfor kan det variere noe, hvilke temperaturer som gjelder fra produsentens side.

 

Vår anbefaling er å alltid vaske på 60°C, slik unngår du unødig krymping, som kan gjøre kluten eller håndkleet litt stivere.

 

3. Bruk spesialsåpe

 

Ved å bruke en spesialsåpe for mikrofiber i bilpleie industrien, vil du ikke bare ha en såpe som gjenoppretter og tar vare på mikrofiberne. Du har også en såpe som er fremstilt spesielt med tanke på å løse opp polishrester, voks og poleringsoljer. Dersom du ikke får dette ut av mikrofiberfilamentene, kan dette påvirke kvaliteten i mikrofiberkluten, og du har i realiteten en mikrofiberklut som ikke leverer hva den er konstruert for.

 

4. Ikke bruk skyllemiddel

 

Tørr mikrofiber i bevegelse blir positivt ladet. Alt støv er negativt ladet. Dette betyr, som alle av oss som fulgte litt med i fysikktimen forstår, at støvpartikler blir tiltrukket tørr mikrofiber i bevegelse. Dette er grunnen til at mikrofiber er så fenomenal til å tørke støv med. I våt tilstand har ikke mikrofiber denne effekten.

 

Denne egenskapen er også vesentlig for en god «finishing» klut innen bilpleie. For at vi ikke bare skal skyve polish- eller voks- restene rundt på lakken, er vi avhengig av en mikrofiberklut med gode elektromagnetiske egenskaper.

 

Dersom du bruker skyllemiddel når du vasker mikrofiber, tetter du disse små mikro-filamentene, som er hele årsaken til den elektromagnetiske effekten. Men gjør du en bommert, er det ikke over og ut med kluten for det. Det er faktisk så enkelt som at du bare vasker kluten 2-3 ganger uten skyllemiddel (gjerne kokvask), så er den OK igjen.

 

For å oppsummere 5 tips til riktig vask av mikrofiber i 3 tips:

 

  1. Skill farvene
  2. Vask på 60°C med spesialsåpe for mikrofiber.
  3. La mikrofiber luft-tørke innendørs

 

Et tips til «livslang» bruk av mikrofiberkluter

 

Som du kanskje allerede vet, skal du ikke bruke samme mikrofiberklut over alt. Til dels fordi de er konstruert til helt forskjellige formål. F.eks. er ikke Diamond Perl Tørkehåndle egnet til å tørke av polish eller voks, da den kun er designet for å suge mest mulig vann, på kortest mulig tid. Mens Diamond Finishing Klut derimot er godt egnet til å tørke av polish og voks.

 

En spesialklut for å tørke av voks, er også meget godt egnet til å tørke av polish og lakkrens eller compounds. En slik klut er også meget godt egnet til å tørke av felgvoks eller cleanser/ prewax på felger.

 

La derfor mikrofiberklutene «gå gradene»
En god mikrofiberklut kan med fordel jobbe seg ned i gradene. Dvs. en god voksklut, kan etter en tid «degraderes» til polishklut, deretter felgvoksklut og kanskje til slutt ende opp som den stakkars kluten som tørker av dekkfornyeren, eller tørker av motor-vasken.

 

Slik vil du ha gode mikrofiberkluter, til sine formål i mange år!