Bilpleiekongen
Slik kan du redusere smittefaren i bilen
Kjøretøy finnes i mange versjoner, og mange av de brukes av mange ulike mennesker. Dette betyr at bilen med sin relartivt liten kupè er et yndig sted for smittefare når mennesker er så tett på hverandre.

 

 

Dette kan være privatbiler som benyttes av ulike mennesker, men enda viktigere i leiebiler, sykebiler, drosjer, busser osv. Det å ta hygiene seriøst i kjøretøy er derfor viktig for å redusere faren for smitte av sykdommer.

 

Det er noen tips og rutiner man kan etterfølge for å redusere faren for smitte, selvom smittefaren fortsatt vil være der så lenge mennesker er nær hverandre i et så lukket rom som en bil. Det viktige er å redusere smittefaren mellom hver bruk og når ulike mennesker benytter kjøretøyet.

 

1. Rattet er en av de største smittekildene. Bakterier og virus fra hendene våre havner på rattet når vi kjører bil, i tillegg står rattet rett foran ansiktet som gjør at nysing og hosting ofte gjør at rattet blir en smittekilde. Nøye renhold av rattet er derfor en av de viktigste tingene du kan gjøre før du tar i bruk en bil. Vi ser her at en god interiørrens på en lett fuktig mikrofiberklut vil gjøre underverker for å fjerne smitte.
Eksempel på en god rens kan være Washking Surface Cleaner som du kan blande med vann 1:20 for å lage en god rens til å vaske ratt med.

 

2. Girspaken er en høy smittekilde også. Her gjelder mye av det samme som med rattet under punkt 1, men her kan du være med å redusere faren ved å la girspaken være i ro under kjøring. Mange sjåfører har for vane å holde i girspaken under kjøring, og dette er helt unødvendig. Vask denne også regelmessig ved bruk av f.eks Washking Surface Cleaner som forklart i punkt 1.

 

3. Utvendig og innvendige dørhåndtak er en smittekilde. Den innvendige delen kan vaskes over ved bruk av midler som forklart i punkt 1 og 2, noe forsåvidt den utvendige delen kan også. Men den utvendige delen kan være tilsmusset av sand og annen forurensing som skaper riper hvis man går direkte på med en mikrofiberklut. Derav skal man heller vurdere en utvendig vask av bilen for å redusere smittefaren på utvendige dørhåndtak. Se video for tips til hvordan vaske bilen enkelt.

 

4. Bilstereo, navigasjonsskjermer og andre touchskjermer. Områder som ofte berører av de som benytter kjøretøyene, i tillegg til knapper og vridere for klimaanlegg, setevarmer og mer. Her er det viktig å være nøye i vaskingen, gjerne ved å benytte en mikrofiberklut som man spruter vaskemiddel direkte på kluten først. Igjen kan man benytte ulike rensemidler for interiør slik som f.eks Washking Surface Cleaner ovenfor.

 

5. Bruk av ozonmaskin er viktigere enn du tror. En ozonmaskin/generator skaper ozon som er et naturlig desinfeksjonsmiddel. Ozon benyttes allerede i både medisin og industri for desifinsering, slik som bl.a. vannkildene vi får drikkevannet vårt fra. Ozon har også den egenskapen at den desinfiserer luft, noe man ikke klarer ved å vaske overflater. Det betyr igjen at områder som f.eks klimaanlegg også blir desinfisert. Du finner utvalget av våre ozonmaskiner her.

 

Tipsene ovenfor handler om å redusere smittefare, så er det ingen fasit for å eliminere smitte. Men tar enhver bruker av kjøretøy disse punktene seriøst, så er vi langt på vei for å hjelpe hverandre til et bedre miljø i bilene som igjen reduserer smitten betraktelig. Og produktene som benyttes er så enkle og få at man enkelt kan ha disse liggende i bilen til enhver tid. Da er det enkelt for alle brukere av et kjøretøy å gå over en vask før man tar bilen i bruk. Kombinerer man tipsene ovenfor ved bruk av midler som Antibac så er man med å bidrar til et friskere samfunn med betraktelig redusert smittefare, så det er en sterk oppfordring fra oss i Bilpleiekongen.