Dette er Keramisk Coating | Bilpleiekongen.no
Dette er Keramisk Coating
Keramisk Coating har eksistert en stund, og har den siste tiden blitt veldig populært, ikke bare blant oss «vanlige folk», men også blant detailere og entusiaster som ønsker langvarig glans og vannavvisende effekt.

 

Hva er egentlig keramisk coating?

 

Keramisk coating kan gå under flere navn slik som flytende glass, nano-glass, nano-coating, kvarts eller så enkelt som coating. 

 

I hovedsak er det 2 typer keramisk coating:

 

 1. Kvarts Silan
 2. Silisiumdioksyd

 

Den førstnevnte er dyrere fordi produksjonsprosessen er mer omfattende, men gir en meget holdbar og ekstra glansfull beskyttelse. Den sistnevnte er mindre holdbar og derfor mindre kostbar enn kvarts silan coating. Silisiumdioksyd er også lettere å legge, uten at man får «penselstrøk», så her forkaster ikke det ene det andre umiddelbart. (Kommer tilbake til dette).

 

Når coating kommer i kontakt med lakk, vil det danne seg en hardt, slitesterk og semi-permanent hinne over klarlakken.

 

Hvordan legger man Keramisk Coating?

 

Når man skal legge coating, starter det alltid med grundig forarbeid og forberedelse av de overflatene man skal legge coating på. Du må sørge for at overflaten er 100% fri for skitt og smuss, polert opp lakken og sørge for at det ikke ligger igjen oljer etter polering. Benytte gjerne en wipedown, som f.eks. WashKing Paint Inspection for å sørge for at lakken er helt ren etter polering.

 

Deretter må du bestemme deg for hvilken coating du ønsker å legge. Skal du ha en av markedets beste men samtidig ha en som er enkel å jobbe med, da anbefaler vi Scholl Concepts C-ROCK coating kit. I dette kittet får du alt du trenger, og gode instrukser på hvordan coatingen skal legges. 

 

Det er mange der ute som ikke tør å legge coating, dette fordi man må være veldig påpasselig og sørge for at man ikke lar coatingen herde for lenge. Får coatingen herde for lenge vil du ikke klare å buffe den av, men dette skal ikke skremme deg. Det er derfor viktig å jobbe område for område, og sørg for at du har god tid når du skal gjøre denne jobben. 

 

Slik legger du coating for første gang

 

 • Når lakken er klargjort som nevnt over, legger du Scholl Concepts C-ROCK. Ønsker du flere applikatorer eller kluter utenom de som følger med kan du kjøpe disse her -> Scholl Concepts C-ROCK klut og Scholl Concepts C-ROCK applikator
 • Plassere applikatoren i senter av mikrofiberduken over Scholl Concepts logoen, og pakk inn duken rundt applikatoren.
 • Vend flasken med lakkforsegling godt før du appliserer 5-10 dråper med lakkforsegling på mikrofiberduken.
 • Velg et område på ca 60x60cm og applisere produktet på lakken i et kryssmønster (frem og tilbake)
 • Etter applisering av hvert område, vente 3-5 minutter for at produktet binder seg til overflaten (5-6 minutter i kaldere områder).
 • Tørke av/buffe området med en god skånsom mikrofiberklut som f.eks Scholl Concepts MicroPLUS polishing cloth.
 • La kjøretøyet stå i 9 timer før det tas i bruk, og utsett ikke kjøretøyet for vær (regn, snø o.l) i løpet av disse 9 timene.
 • Etter 24 timer er forseglingen gjennomherdet, unngå vask av bilen de første 7 dagene etter behandling.

 

Legg mye tid i godt grunnarbeidet. Det er først når du er 100% fornøyd, du skal forsegle arbeidet med en god coating. Selv ny bil bør du claye og polere med en mild polish som f.eks. Auto Finesse Ultra Glaze Paint Glaze eller Scholl Concepts S30+ premium swirl remover.

 

Keramisk Coating, er det verdt det?

 

Bruk av keramisk coating er definitivt verdt din tid, krefter og penger. I minimum ett år beskytter du bilens eksteriør mot ytre påvirkninger, mens tilsvarende i voks varer 2-4 måneder. Coating får du i dag til alle eksteriørflater på bilen slik som; Lakk, glass, plastdetaljer og også dekksider kan man legge coating på.

 

Enkelte vil nok hevde at det ikke kan fremskaffes samme dybde og glød i glans fra en coating som man får fra voks. Noen hevder at glans i en bil som har coating er mer statisk, mens den føles mer «levende» fra riktig voks. Dette var nok mer sant bare noen år tilbake. Coating har utviklet seg spesielt de siste årene, og mange av de beste coatingene på markedet leverer både varighet i beskyttelse og glans. Dessuten kan man fakstisk legge voks over coating (ikke motsatt) dersom man har en spesiell voks, eller man ønsker en ekstra dybde i glansen. Beskyttelse-evnen til keramisk coating er udiskutabel.

 

Hvordan beskytter glasscoating lakken?

 

Glasscoating har mange store fordeler som ikke bare vil beskytte bilen din, men også gjøre bil-livet og vedlikehold enklere. En god coating kan:

 

 • Motstå riper.
 • Hindre oksidering.
 • Gi høy glans og speilblank overflate i lakk.
 • Beskytte lakken mot alle typer av forurensninger, inkludert skitt, støv, sand, sur nedbør, veisalt, fugleskitt, etc.
 • Beskytt lakken mot skadelige UV i lang tid (gjerne flere år)
 • «Beader» vann og gir en meget god avrenningseffekt.
 • Frastøter smuss, noe som gjør rengjøringen raskere og enklere.

 

Ønsker du å lese litt mer om hva som er forskjellen på voks og coating, les denne artikkelen.

 

Autoglym UHD Ceramic Coating
Graphene keramisk lakkforsegling - Herrenfahrt AEOS
Keramisk forsegling på under 10 minutter
Slik legger du Sonax CC One lakkforsegling
                two.inc logo