Bilpleiekongen
Hva er forskjell på voks og polish
De to spørsmålene vi oftest blir stilt er; «Hva er den beste polishen som gir best beskyttelse?» og «Hva er den beste voksen for å bruke på bilen min?»

Hva er forskjell på polish og voks

 

Dessverre demonstrerer disse 2 spørsmålene en vanlig misforståelse, om hva som oppnås ved bruk av voks eller polish. Mange forstår ikke helt forskjellen på disse 2 produktene, eller hva som er forskjell på bil-voks og polish.

 

Med mindre du har en ekstremt velholdt bil, bør du ikke utelukke den ene fremfor den andre. Dette er produkter som skal brukes sammen, for å forsterke hverandres egenskaper. Voks kan ikke erstatte polish, og polish kan ikke erstatte voks.

 

Ved å bruke noen enkle metaforer kan man si at polish er sandpapiret som får bordet blankt og glatt, mens voks er oljen som sørger for at det holder seg slik.

 

Hva er forskjell på voks og polish

 

Dette er voks

 

 

La oss først starte med å se på hva en voks er. En voks i sin naturlige form kommer i mange varianter. Fra vegetabilsk voks som. f.eks. karnauba, til animalsk voks som f.eks. bivoks. Det er disse voksenes naturlige egenskaper, som gjør de så godt egnet til bilvoks. Den mest populære i bilindustrien er karnaubavoks. Det som gjør denne spesielt godt egnet til vår formål er:

 

  • Den er nesten uløselig i vann, så den vil ikke forsvinne ved første vask eller regnskyll
  • Smeltepunktet er på 82-86 °C, så den tåler også de varmeste sommerdager – midt i solsteika, uten at den smelter og forsvinner fra lakken
  • Selv om den er veldig hard, og umulig å bruke som bilvoks i sin naturlige form, produserer den en holdbar og veldig blank finish når den kombineres med andre voks/ ingredienser, som brukes for å gi et mykere produkt egnet for bruk på lakk.

 

De fleste bilvoks vil derfor være en blanding av naturlig voks, løsningsmidler, silikonvæsker, PTFE  og fargestoffer. Noen vil også inneholde slipemidler, men da begynner det å nærme seg krysningspunktet mellom voks og polish, men i forbindelse med denne artikkelen ønsker jeg å sammenligne «ren» voks mot polish. Voks får vi oftest i pastaform, men vi kan også få dette løst opp i flytende form.

 

Voks vil ikke klare å skape glans, men voks kan forsterke glans ved at den til en viss grad kan «jevne ut» overflatens mikroskopiske ujevnheter, ved å «fylle» ujevnheter og feil i lakken.

 

Dette er polish

 

 

I motsetning til en voks, er polish et produkt som bruker slipemiddel for å fjerne et meget fint lag av klarlakken, for å jevne ut slik at du får en glatt overflate, som reflekterer lyset jevnt og gir en blank, skinnende lakk.

 

Dessverre slites lakk over tid, og ikke minst «aldres» i form av at den mister glans og oksiderer. Voks kan ikke annet enn å «pakke inn» dette, og faktisk bevare lakkskadene. Du kan riktignok skjule mindre riper, men aldri fjerne de med voks. Derfor har du behov for polish.

 

Kvaliteten i moderne polisher er ofte laget av slipemiddel som avtar i slipegrad etterhvert som man polerer, slik at man lettere oppnår en finere glans. For å fjerne lakkskader er det derfor nødvendig å tilføre litt polish underveis, fordi man «bruker opp» polishen.

 

De fleste polisher som utbedrer større skader mangler imidlertid beskyttelse, og man er derfor helt avhengig av å legge en voks etter man har polert. Som vi var inne på tidligere kan også voksen ytterligere forsterke glans. Voks alene kan ikke gi en matt overflate glans, men den kan forsterke glansen i en allerede glanset overflate.

 

Hvor lenge beskytter en voks?

 

hvor lenge beskytter voks

 

En voks beskytter ikke evig, og det er heller ikke meningen. Lagvis «skrelles» voksen av, slik at forurensinger forsvinner og lakken beholder en glatt, vannavstøtende overflate. En godt vokset bil er mye lettere å holde ren.

 

Det er derfor en godt tips å tilsette litt ekstra voks, i form av en hurtigvoks underveis. En hurtigvoks er oftest organisk voks, som er oppløst eller tilsatt i flytende væske. Slik er den ofte spraybar og rask å legge. Et godt eksempel på dette er Autoglym Rapid Aqua Wax. Ved å legge denne på våt bil, i forbindelse med vask, vil man kunne tilføre ekstra voks, og man har et ekstra lag som kan «skrelles» av.

 

Ved hjelp av voks, vil du nå beskytte lakken for forurensinger fra noen uker til flere måneder. det er faktisk umulig å si hvor lenge en voksbeskyttelse varer, selv om enkelte produsenter forsøker seg på det. det er så mange parameter som spiller inn, at noen form for garanti er umulig å gi. er det noen som gir deg garanti, er det gjerne veldig mye med liten skrift.

 

Det som spiller inn på varighet er slikt som hvor ofte bruker du bilen, står den i garasje, hvor langt kjører du, hvor mye regner det, bør du ved havet, er det mye snø, er veiene saltet. Og selvfølgelig hvordan har du lagt voksen? Gir du voksen for dårlig festegrunnlag, dvs. slurver med forarbeidet, vil den heller ikke vare lenge.

 

Det finnes også syntetiske alternativer til voks, dette kan du lese mer om i lenken under.

 

Les også: Hva gir best lakkbeskyttelse?