Bilpleiekongen
En eller to bøtter?
Påstand nr. 1: Du må alltid vaske bilen din med to bøtter! Påstand nr 2: Bruker du god nok kjemi, er det bare tull å bruke mer enn en bøtte! Hvem har rett?

 

En eller to bøtter?

 

Utfordringen er velkjent: Like sikkert som at sokkene din blir sure etter en hel dag i støvler, blir bilen din møkkete igjen etter at du har kjørt den litt. Vinterstid snakker vil vel knapt nok om en runde rundt kvartalet.

 

Like velkjent: Bilen blir ikke helt rein uten at du vasker den med berøring.

 

Selvsagt er det mulig å gå rett på med Zalo og gryteskrubb. Du får bilen rein, for all del, men problemet er bare at lakken da blir så ødelagt at det ikke er sikkert du kan redde den med grov polering engang.

 

Bilshampo, bøtte og svamp er den klassiske vaskeoppskriften. Men uten en ordentlig forvask, er heller ikke det en skånsom måte å få bilen rein på.

 

Utviklingen innen bilvask de siste årene kan kort oppsummeres slik: Ut med svamp, inn med vaskevott. Ut med den vanlige husvaskebøtta, inn med spesialbøtter med gridguard.

 

Og blant de virkelige finvaskerne, må det altså to vaskebøtter til: En med såpevann, og en for å skylle vaskehandsken. Vi har faktisk hørt om dem som også insisterer på å bruke to vaskehandsker (grov og fin), der den fine brukes til finvasken, etter at den grove har skylt raskt over de mest skitne panelene.

 

Men er det virkelig nødvendig? En plass må vel denne vaskegalskapen ta slutt?

 

Her kommer den nevnte påstand nr. 2 inn: Bruker du god nok kjemi, mener mange at det holder fint med en vaskebøtte.

 

Forvasken er altså stikkordet her, og «god nok kjemi» er gjerne både metallpartikkelfjerner, avfetting og alkalisk skum (alt kombinert med høytrykksspyling, selvsagt) før du i det hele tatt berører bilen.

 

Og ja, gjør du en slik forvask, er det nok trygt å vaske bilen din med bare en bøtte godt bilsåpevann.

 

Spørsmålet er bare om du ønsker å bruke full forvaskpakke hver gang?

 

Det kommer kanskje an på hvilken lakkbehandlig du har. Keramiske coatinger tåler kjemien fint, men har du lagt en tradisjonell voks, blir den i beste fall kraftig redusert av en slik forvask.

 

Av og til er det kanskje noen praktiske hensyn som spiller inn også, for eksmempel d til rådighet, og disponibelt vaskeutstyr. Der er ikke alltid du har full pakke detailer-kjemi tilgjengelig.

 

Om du for eksempel vil vaske bilen din med berøring etter bare en skumvask som forvask, anbefales to vaskebøtter. Er den skikkelig skitten vinterstid? Da kan du gjerne bruke to vaskevotter også.

 

Les også