5 myter om farget skum til bilvask!

Sansene våre er med på å gi oss et helhetsinntrykk. Det er ikke tilfeldig at noen såper er gule, mens andre er grønne eller lilla. Alt handler om opplevelse og «branding», det å skape et inntrykk og en følelse. For å strippe det helt ned; det er ikke parfymen eller fargen på såpen som er viktig for bilvasken, men det er viktig for deg. Din opplevelse av å vaske bilen. En såpe kunne gjerne vært kjemi-grå og luktet… ja, kjemi.

Slik er det heldigvis ikke. Vi har et hav av såper å velge i, alle i sin særegne farge, lukt eller konsistens. Alt dette er styrt av kjemikere, for å gi oss en god totalopplevelse. Forskjellige farger og lukt på såper, har vi hatt så lenge at det er helt naturlig for oss, og forventet.

Myte: Såpe som legger farget skum er farlig det!

rosa2I det siste har farget skum skapt mye entusiasme rundt omkring i vårt langstrakte land. Entusiasmen er som forventet fra glade bilvaskere som har litt mer å glede seg over ved bilvasken. Mer skulle det ikke til for å skape entusiasme rundt bilvask. Godt skum, god lukt og en tiltalende farge på skummet. Er ikke vi mennesker enkle noen ganger? 🙂

Men er ikke dette skadelig for lakken da?

Nei, farget skum er ikke skadelig. På samme måte som andre fargestoffer i såpene ikke er skadelig, eller parfymen som gir god duft i utallige såper. Det å lage farget skum er derimot svært utfordrende. Man kan lage farget skum ved å tilføre blekk, men selv jeg som ikke er kjemiker forstår at det ikke er heldig for hverken lakk eller bil. Utfordringen kommer når man skal ha en farge som er sterk nok til å synes, men som samtidig er vennlig for miljø og ikke påvirker eller påvirkes av andre kjemikalier i såpen.

Vi stiller strenge krav til våre leverandører. Det er krav som ærlighet, åpenhet og selvsagt kvalitet. Våre såper fra WashKing er bygget på dette. Såpene holder hva både vi og produsent lover. Og selvsagt er fargen helt ufarlig, og gir ingen annen nytte enn et herlig syn. Det er ikke fargen som vasker bilen og det er heller ikke fargen som kan skade bilen. Men alle som har fulgt oss en stund, vet at kjemikalier som tørker på lakk – uansett farge eller lukt – kan skade lakken. Derfor er vi så opptatt av å fortelle deg at du må spyle godt og lenge når du vasker bil. Uansett farge på såpen.

Det må da være farlig? Det er jo så sterke farger!

I WashKing Car Wash Premium brukes utelukkende en variant av det vi ofte kaller konditorfarge. Konditorfarger er flytende fargestoffer beregnet til bruk i sammensetninger av ulike produkter. Fargene er helt vannløselige.

Tradisjonelt var det rødt, gult og grønt som ble brukt. Farging av spesielt marsipan til kakepynt var typisk for finere bakervarer (konditorprodukter) – derav navnet. Samme fargetypen ble også brukt til skrift og uttegninger sammen med sjokoladestriper som ble sprøytet på gjennom en tynn munning.

Til hjemmebruk var det hovedsakelig farging av hjemmelaget marsipan og seigmenn som var grunn til at fargene fantes i kjøkkenskapet. Til farging av sauser, for å gi de en riktig brunfarge brukes sukkerkulør.

Dette betyr at fargestoffet er 100% vannløslig. Det brytes ned av naturen (bilogisk nedbrytbar) og er uskadelig for dyr, planter og oss mennesker.

5 myter om farget skumsåpe

 1. gronn22Farget skum påvirker sluttresultatet negativt.
  • Alle typer farget skum vi fører inneholder naturlige fargestoffer som er en del av den sammensatte kjemien som utgjør såpen. Dette påvirker ikke sluttresultatet i det hele tatt.
 2. Farget skum er utrygt å bruke, da det kan etterlate fargede flekker.
  • Våre skumsåper som gir farget skum inneholder naturlig farge, som er 100% vannløslig.
 3. Farget skum misfarger overflaten på bilen.
  • Fargestoffet som brukes er vannløslig og skylles helt bort med vann.
 4. Farget skum etterlater uønskede overraskelser i sprekker og skjøter
  • Dette er et område farget skum faktisk kan hjelpe deg å gjøre en bedre jobb. Såperester som blir liggende igjen i sprekker, på lakken eller andre steder, kan skape «syreskader» eller vannflekker. Fargen kan bidra til at du lettere ser at du ikke har skylt godt nok. det er altså ikke fargen som kan forårsake skade, men det faktum at du ikke har skylt såpen godt nok av (gjelder alle såper)
 5. Fargen i såpen tynner ut såpe-effekten
  • Fargestoffet i såpen er en del av den sammensatte kjemien, hvor bl.a. vann utgjør store deler av sammensetningen. Fargen er m.a.o. med på å skape den såpen du vasker med. Fjerner vi fargen, betyr ikke det at det blir bedre såpe. Tvert imot.