10 myter om bilpleie du kanskje trodde var sanne!

10 myter om bilpleie

Du har helt sikkert hørt noen av de før. Noen har du kanskje tenkt på som gode råd og fulgt? Andre har du kanskje ledd av, og syntes synd på de som virkelig tror på dette. Vi har plukket frem de 10 myter om bilpleie, og tar livet av de en gang for alle!

Myte 1

Oppvaskmiddel er trygt å bruke på bilen din.

Du kjenner kanskje igjen Zalo-reklamen som forteller deg hvor glinsende rent det blir, på sekunder? «Bekjemper fett og etterlater ingen rester» heter det i reklamen. Dette kan jo virke som en god idé å bruke på bilen. Svaret er selvsagt et høyt og rungende NEEEI!

Oppvaskmiddel er ment til å fjerne alt fra overflaten den rengjør, inkludert polymerer og fettstoffer som er en svært vesentlig del av lakken. Fettstoffene skaper glans og beskytter lakken mot uttørking. Ved å bruke oppvaskmiddel som rengjøringsmiddel til bilen, vil du akselerere oksidasjonsprosessen.

Det er alltid best å bruke et dedikert produkt, som er konstruert med tanke på å vaske lakkerte overflater, og er mild mot ikke bare lakk, men også pakninger, chrome og andre elementer du finner på en bil.

Se hvordan du vasker bilen riktig her.

Myte 2

Jeg vasker ofte, så jeg trenger ikke voks

Overdreven vasking av bilen er faktisk ikke dumt. Men dette kan også sammenlignes med at du dusjer for mye, huden tørker ut. Det gjør også lakken på bilen din. Den trenger «lotion» i form av voks eller sealer. Poleringsmiddel, voks og sealere inneholder oljer som er viktig for lakk.

Voks beskytter ikke bare mot salt, asfaltrester og andre «kjemiske» forurensinger, den beskytter også mot UV-stråler og nedbør, som er med på å fremskynde oksideringsprosessen.

Det er derfor ikke bare nødvendig med å tilsette voks, sealer eller annen beskyttelse jevnlig, men det er like viktig å fjerne gammel, «inngrodd» skitt. Det er over tid mye forurensing som «borer» seg inn i lakken, uansett om du vasker ofte. Det må bort, om du ønsker å ta vare på verdiene, få en glatt overflate og dermed en bil som er lettere å holde ren.

Fullstendig rengjøring, etterfulgt av polering og/ eller voksing må til 2-3 ganger i året, i tillegg til regelmessig vask, for å hindre oksidasjon, rust og andre lakkskader over tid.

Myte 3

En skinnende bil er en ren bil.

Selv om en bil ser pen og glansfull ut, betyr det ikke at den ikke trenger en grundigere omgang. Uttrykket «Fin langt fra, langt fra fin» kan noen ganger passe inn i en bil som ser ren ut. Stryk hånden langs nederste del av lakken etter du har vasket den. Kjenner du nupper, trenger den helt klart en skikkelig rens.

Dette er mekanisk forurensing som har «boret» seg inn i lakken, og er gjerne bremsestøv (rester fra bremseskive og klosser), flyverust og rester fra asfalten. Alt dette kan vi ganske enkelt fjerne med clay, og det bør gjøres i forbindelse med polering og voksing 2-3 ganger i året. Clay er overraskende enkelt å bruke, les mer om hvordan du bruker Clay.

Myte 4

Voksing eliminerer vaskeriper og swirls

Swirls og vaskeriper er riper i lakken. Dvs. dette kan kun fjernes ved å slipe ned lakken, som vi gjør med å polere med vanlig polish. Polisher kommer i mange forskjellige slipe-grader, akkurat som f.eks.sandpapir. Ofte blir grovere polish kalt «compound» eller «rubbing», men alt går altså under betegnelsen polish, og det er ingen klar grense for når man kaller det noe annet. Så la oss bare kalle det polish!

De fleste riper er «vanlige» overflate riper og lar seg fikse, eller utbedre. Vanlige vaskeriper og swirls kan man enkelt fikse på egenhånd, med gode polisher.

Voks er det vi legger på etter vi har polert, for å beskytte lakken mot forurensinger, og bevare den glansen vi har oppnådd med polish. Voks kan ikke fjerne riper.

Myte 5

Voks skaper glans

Som nevnt over, er det en stor forskjell på polering og voksing. Selv om begge er ment å bidra til å holde utsiden av bilen din til å se ny og ren, tjener de ulike formål. Polering bidrar til å skape en strålende høyglanset overflate. Voksingen er for å bevare denne. På den annen side vil du få et inntrykk av en godt polert overflate får «mer» glans når den er vokset. Dette er fordi lysbrytningen blir anderledes, og kan gi følelsen av mer dybde i glansen. Smører du derimot voks på en matt overflate, vil du ikke oppnå glans.

Voksens viktigste oppgave er å beskytte kjøretøyets overflate. Det gjør den ved at den danner et belegg på utsiden av lakken, med voks polymerer, harpiks og silikoner. Men altså, i motsetning til polish, vil den ikke klare å gjøre en matt overflate blank.

Les også: Hva beskytter lakken best?

Myte 6

Bomullskluter, polérgarn og T-skjorter er gode polerings-kluter

Det er godt mulig at dette kan utgjøre gode kluter i andre sammenhenger, med dette er ikke materialer du vi ha glidende bortover lakken på bilen din.

Når du er ferdig med å behandle bilen din, vil du ha en glatt, ren overflate. Du ønsker en klut som kan fjerne polishrester skånsomt, og som absorberer støvet etter polishen. Uten hjelp av å absorbere fine partikler, vil disse typer tekstiler ende opp med lage hårstrå-riper, som synes spesielt godt i solen.

For å unngå katastrofe, bør du bruke en mikrofiberklut. Strukturen i mikrofiberkluter for dette formålet har  «dyp» overflate, som skaper en buffersone, som «plukke opp» skitt og polishrester, og ikke skyver dette foran seg og inn i lakken. Slik unngår du disse «hårstrå-ripene»

Myte 7

Hardvoks beskytter bedre enn flytende voks

Karnaubavoks er en av de hardeste naturlige voks tilgjengelig. Sammenlignet med flytende voks, er pasta-voks fortsatt tyngre å legge. Dagens hardvokser er allikevel noe helt annet enn hva vi hadde for noen 10-år siden. Det samme kan vi si om flytende voks.

I dag har vi syntetiske voks, polymerer og harpiks som er mer robust og bidra til å forbedre gloss finish på bilen din. Flytende voks er enkle å bruke, er holdbare og kan vare opptil seks måneder. Flytende voks er enkel å bruke, rask å legge og kan vare lenge.

Mange foretrekker allikevel hardvoks, fordi denne gir et mer klassisk preg og en dypere glans. Vi har i dag også såkalte «hybrid» vokser, som man legger som en hardvoks, har de samme egenskapene som hardvoks, men som kan gi like god levetid som flytende voks. Auto Finesse Essence Carnauba Wax er et eksempel på dette.

Det er lettere å «gå seg vill» i flytende voks, da mange av disse ikke er ment for å gi lang holdbarhet, men heller være et supplement til annen beskyttelse, eller som et «mellomsteg» mellom de større jobbene.

Myte 8

Vent til bilen er veldig skitten før du rengjør

Det sikreste tegnet for at du må vaske bilen, er kanskje når den er blitt grå-hvit av skitt, og det står skrevet «vask meg» inn i skitten. Det er ikke å anbefale å vente så lenge med å vaske.

Uansett om bilen din har blitt vokset eller ikke, vil insektrester, fugleskitt, asfaltrester, salt, kvae og alt annet som ligger som en blanding, tære på lakk, lister, pakninger etc. Dette vil virke som en «syre» som «speeder opp» aldringsprosessen betraktelig. Oksideringsprosessen vil skyte fart, lakken vil få skjolder og merker. Har du lagt en god voks eller sealer, vil denne bli «spist opp» på rekord-tid.

Om du absolutt ikke har tid til å vaske bilen din, så spyl den i det minste. Det tar deg 2 minutter, så kan du gi den en skikkelig vask om noen dager.

Myte 9

Det spiller ingen rolle når du vasker bilen din

Dette er direkte usant. Du ønsker ikke å vaske bilen retter etter du har kjørt en lenger tur, mens den fortsatt er varm på panser og kanskje andre steder, eller umiddelbart etter den har stått i solen. Du ønsker heller ikke å vaske bilen din i solen.

Varmen vil fremskynde tørking av såpe og vann, noe som gjør vaskingen vanskeligere og øker sannsynligheten for flekker eller skjolder. Det er beste er å vaske bilen i skyggen, og å spyle bilen grundig med vann før du begynner, for å fjerne løst smuss og rusk som kan forårsake riper.

Myte 10

La bilen lufttørke

Hvis du tenker at en runde rundt kvartalet er en god idé for å tørke bilen, kan jeg fortelle deg at du tar grundig feil. Ved å la bilen lufttørke, enten ved å kjøre den tørr, eller la den stå i skyggen (eller værste fall solen), vil etterlate vannmerker, renne merker eller skjolder. Dette er vel ikke hva du ønsker skal skje, etter å ha brukt tid og krefter på å vaske den?

Vannmerker kan også sette varige spor, som det kan være vrient å bli kvitt. Både på glass, lakk og chrome.

For å unngå dette, bør du bruke et stort mikrofiberhåndkle. Dette er tryggere enn f.eks. pusseskinn, da mikrofiber suger bedre, og ikke minst klarer å transportere evt. små sandkorn som ligger igjen. Pusseskinn vil skyve dette foran seg, og lager nye mikroriper.
Slik får du blank bil

Veien til blank bil er kanskje enklere enn hva mange tror. At man lett kan gå seg vill i jungelen av produkter, er det ikke tvil om. Dersom man forstår de enkle grunnprinsippene i god bilpleie, er det allikevel enkelt å orientere seg.

Her har vi forenklet hele prosessen for deg, slik at du vet hva du skal se etter, for å få din bil blank og lett å holde ren.